Η ανασκαφή  στην κοινότητα Ακακίου της επαρχίας Λευκωσίας έφερε στο φως εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 4ο π.Χ αιώνα. Απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών  μέσα σε ιππόδρομο και διαθέτει πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Τα ευρήματα προκαλούν παγκόσμιο θαυμασμό και το Associated Press απευθύνθηκε στην αρχαιολόγο της ανασκαφής. 
Το κρυμμένο μυστικό ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν αγρότη που βρήκε ένα θραύσμα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ολόκληρο το σπάνιο ψηφιδωτό κάτω από μια σιδηροδρομική γραμμή. Η εκσκαφή στην περιοχή ξεκίνησε το 2013 και το δάπεδο άρχισε να διακρίνεται το 2016. Στη συνέχεια οι αρχές το κάλυψαν για προστασία. 
Η εικονική σκηνή αρματοδρομιών περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina).

Το ψηφιδωτό έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα και περιλαμβάνει σκηνές από αγώνες με άρματα μέσα σε ρωμαϊκό ιππόδρομο. Εκτός από τις εντυπωσιακές απεικονίσεις υπάρχουν επίσης επιγραφές στην αρχαία ελληνική, αναφέροντας τα ονόματα αλόγων και αναβατών. 

004-577x300
Η ανασκαφική έρευνα στον χώρο άρχισε το 2013. Στην αρχή εντοπίστηκαν οικοδομικά κατάλοιπα και μία τεράστια δεξαμενή διαστάσεων 10×14 μέτρων

Το ψηφιδωτό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας αίθουσας τέχνης σε ένα αρχοντικό και οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβει η περιοχή.

akakiekso


Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό. Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται επίσης τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος.

Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.

Υπ. Μεταφορών – Παρουσίαση αρχαιολογικού χώρου Ακάκι, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, στην παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου στην τοποθεσία Πιάθκια. // Min. Transport – Presentation of archaeological site Akaki, Lefkosia, Cyprus The Minister of Transport, Communications and Works, Mr Marios Demetriades, attends the presentation of the archeological site at the location Piadhia.
Το ψηφιδωτό παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές φάσεις ενός αγώνα με τέσσερα τέθριππα στον ιππόδρομο. Τα δύο ονόματα που συνοδεύουν κάθε τέθριππο αντιστοιχούν το ένα στον ηνίοχο και το άλλο σε ένα από τα άλογα.
Η Δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή, η αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνη για την ανασκαφή ανέφερε στο Associated Press:
«Είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά σε ψηφιδωτά», και πρόσθεσε ότι «έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο».

Οι ανασκαφές στα ιερά της αρχαίας πόλης της Κύθνου με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Δήμο Κύθνου, τη ΓΓ Αιγαίου με τη χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανασκαφή με θέα την υπέροχη διπλή παραλία Κολώνα στην Κύθνο. Βρέθηκαν ασύλητα ιερά και υπέροχα σκουλαρίκια που κοσμούσαν ωραίες Ελληνίδες. Αυτοψία στο Βρυόκαστρο, τη «χαμένη» αρχαία πόλη των Κυκλάδων (φωτογραφίες)

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here