Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινάει δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο «Πορθητής». Προειδοποίηση από τον Τούρκο αντιπρόεδρο για το θέμα των μεταναστών: «Το άνοιγμα των συνόρων δεν είναι ούτε απειλή ούτε μπλόφα»

 Το γεωτρύπανο «Πορθητής», βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο σημείο της τρίτης παράνομης τουρκικής γεώτρησης, στον ονομαζόμενο στόχο «Αλάνια-2».

Η μετακίνηση του «Πορθητή» διήρκησε ελάχιστα, αφού το σημείο βρίσκεται ουσιαστικά σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6,5 χιλιομέτρων) βόρεια του σημείου που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου το οποίο θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο .

Η γεώτρηση στο σημείο «Αλάνια -1» βρίσκεται σε βάθος της θάλασσας περίπου 1.200 μέτρων, ενώ ο στόχος ήταν σε βάθος 3.100 μέτρων. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για τα ίδια βάθη πραγματοποιούν παρόμοιες γεωτρήσεις σε περίπου 40 μέρες.

Η δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας. Την Πέμπτη, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει κάποια τεχνικά προβλήματα, τα οποία υπήρχαν και κατά το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις τελευταίες μέρες τη διενέργεια παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που η Τουρκία μετακίνησε στην περιοχή, το «Oruc Reis», παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Το άνοιγμα των συνόρων δεν είναι ούτε απειλή ούτε μπλόφα

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ιταλία την Παρασκευή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι , δήλωσε ότι η Τουρκία ούτε απειλεί ούτε μπλοφάρει όταν μιλάει για άνοιγμα των συνόρων, αλλά ότι αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα.

Μετά τις απειλητικές δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα για την έξοδο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Απειλητικές δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, «αυτό (το άνοιγμα των συνόρων), δεν είναι ούτε απειλή ούτε μπλόφα», είπε.

«Η Τουρκία δεν είναι ούτε ο φύλακας κάποιας άλλης χωράς ούτε το μεταναστευτικό τους κέντρο. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει τους λογαριασμούς για τις κρίσεις που δημιουργούν άλλες χώρες», προσέθεσε ο Φουάτ Οκτάι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here