Προκλητικός εμφανίστηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λίγο αφότου είχε αποκαλέσει «ατζαμή» τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Tούρκος πρόεδρος στην ομιλία τους προς τους εξαγωγείς τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί. Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δύο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας»!

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Μακρόν και ανέφερε πως «ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;»!

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς τον «ατζαμή» σε αυτές τις δουλειές.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφος εν πτήση κατά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο. “Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη – γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πούν κάτι το καταλαβαίνω. Τί δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις ‘και η δική μου η ΤΟΤΑL έκανε συμφωνίες’, τότε άφησε την TOTAL να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά σε αυτό το θέμα είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο».

Οπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, με βάση το διεθνές δίκαιο «ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού το νερό που βγαίνει εκεί μέχρι όλα. Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε. Και ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα. Αλλά οι ομογενείς μου Τουρκοκύπριοι στον βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν γι αυτά αποφασίσει τις λεπτομέρειες ο νότος, εμείς θα το αγνοήσουμε επιτρέποντας την εξαπάτηση του βορρά; Τί δουλειά έχουν εδώ οι Γάλλοι; Αυτή αναλαμβάνει καθήκοντα κατά το δοκούν. Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτή τη δουλειά. Και μάλλον μέχρι να συνηθίσει θα πάρει πολύ χρόνο”.

 

Απτόητη παραμένει η Τουρκία όσον αφορά την προκλητική της παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη Λευκωσία να έχει ενδείξεις από σεισμολογικά στοιχεία που δείχνουν κάποια δραστηριότητα και την κίνηση των υποστηρικτικών πλοίων ότι ο «Πορθητής» προχωράει με τη γεώτρηση, μολονότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πλοίο-γεωτρύπανο έχει όντως ξεκινήσει την παράνομή του δραστηριότητα.

Παρά τη φραστική υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία – δια μέσου της Συνόδου των χωρών του Νότου – στην Κύπρο η Άγκυρα επιμένει να αδιαφορεί με τον «απασφαλισμένο» πρόεδρο Ερντογάν να μην διστάζει να επιτεθεί ακόμα και προσωπικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να προτίθεται να παρέμβει με άλλους τρόπους πλην των διπλωματικών κινήσεων. Άλλωστε δεν έχει και δυνατότητες άλλου είδους παρέμβασης.

Τη Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.

Η Λευκωσία επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία, παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την Κριμαία. Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας απαιτώντας από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις. Ενστάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία είχαν διατυπώσει και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και αυτό το χρησιμοποιούν ως άλλοθι κάποιοι εταίροι στην ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμοι για έγκριση κυρώσεων στη Τουρκία.

Η στάση της Ελλάδας

Με τη σειρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε –μέσω διπλωματικών πηγών– την αντίδραση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για μία χώρα που «απομονώνεται και πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here