Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» αναχώρησε από την Αττάλεια. Όμως, δημοσιεύματα θέλουν το γεωτρύπανο να βρίσκεται εντός του κόλπου της Αττάλειας και λέγεται ότι απομακρύνθηκε τόσο όσο είναι αρκετό για να γυριστεί το βίντεο που κυκλοφορεί από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στον στόχο «Αλάνια 1» στη Μεσόγειο, 62 μίλια νότια από την Αττάλεια. Ωστόσο, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί  να στείλει τον «Πορθητή» σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Ο Τούρκος Υπουργός προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία καθώς είπε «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, οι ναυτικές μας δυνάμεις θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με τη NAVTEX 1069/18 που εξέδωσαν οι Τούρκοι, δεσμεύεται περιοχή στα ανοικτά του Κόλπου της Αττάλειας για γεώτρηση από την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων FATIH της Τουρκικής TPAO. H NAVTEX δεσμεύει την περιοχή για το χρονικό διάστημα 30/10/2018 έως 27/4/2019. Η περιοχή βρίσκεται εντός τουρκικών υδάτων και δεν έχει καμία σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρώτη γεώτρηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες του γεωτρύπανου και του πληρώματος θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλό βάθος στα ανοικτά της Αττάλειας πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here