Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία της οικογένειας Τουρκοκυπρίων Γκιουζέλγιορτλου. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 15 ψήφοι υπέρ της αθώωσης της Κύπρου και 2 ψήφοι κατά. Όπως ανέφερε η Λευκωσία δεν έκανε καμία παράβαση.

Οι δυο γονείς με την κόρη τους δολοφονήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας. Οι δράστες διέφυγαν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Αρχικά, το δικαστήριο επέρριψε ευθύνες τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Άγκυρα, καθώς όπως είχε αναφέρει και οι δυο πλευρές έπρεπε να συνεργαστούν για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Χρειάζονταν αμοιβαίες υποχωρήσεις, που όμως δεν επιτεύχθηκε.

Παρόλο που η Κύπρος έκανε ό,τι έπρεπε για την έκδοση των υπόπτων από την Τουρκία.
«Αγνόησαν τα αιτήματα έκδοσης της Κύπρου, επιστρέφοντας τα χωρίς απάντηση, αντίθετα με την υποχρέωσή τους βάσει του άρθρου 2, όπως ερμηνεύεται από άλλες διεθνείς συμφωνίες, να συνεργαστούν ενημερώνοντας το αιτούν κράτος για την απόφασή αυτή και σε περίπτωση απόρριψης να αιτιολογήσουν» ανέφερε το ΕΔΑΔ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Άγκυρα δεν διερεύνησε αποτελεσματικά την υπόθεση της δολοφονίας και παραβίασε σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Μετά από αυτή την απόφαση η Άγκυρα υποχρεούται να πληρώσει στους αιτούντες συγγενείς της οικογένειας Γκιουζέλγιορτλου 8.500 ευρώ για ηθική βλάβη στον καθένα και 10 χιλιάδες ευρώ σε όλους για δικαστικά έξοδα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here