Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του State Department, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως μία από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Μόσχα.

Πως η Άγκυρα θα εντείνει τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσογειο και θα στείλει και τέταρτο πλοίο ερευνών στην περιοχή τόνισε ο Τούρκος υπουρός Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, μιας και «δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις επαφές και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, λόγω των γεωτρήσεών της για ανεύρεση φυσικου αερίου και πετρελαίoυ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «όσο δεν θέτουν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμείς εκεί θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας. Και ο Ελληνοκυπριακός τομέας ας μην παίρνει στήριξη την ΕΕ και ας καθίσει με την Τουρκοκυπριακής πλευρά στο τραπέζι. Κι εδώ υπάρχει μια ανόητη παράγραφος. Ότι στηρίζουν ο Ελληνοκυπριακός τομέας να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια ο συνομιλητής μας δεν είναι ο Ελληνοκυπριακός τομέας. Για την επίλυση του Κυπριακού έχουμε ανεπίσημες επαφές, αυτό είναι άλλο. Άλλωστε το κάνουμε σε συντονισμό με την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου». Εδώ για τον διαμοιρασμό ο συνομιλητής του Ελληνοκυπριακού τομέα είναι η «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου». Ας βάλουν μυαλό το συντομότερο και να καθίσουν στο τραπέζι για τον δίκαιο διαμοιρασμό, διαφορετικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν θα τα χαρίσουμε σε κανένα. Ούτε στην ΕΕ, ούτε στους Ελληνοκυπρίους, ούτε σε άλλη χώρα τα χαρίζουμε», ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε το σχόλιο σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε από το CNN Turk, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here