Δευτέρα, 4 Ιούλιος 2022
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις: «Δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν, όσο δεν υπάρχει συμφωνία με την Κύπρο η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε τουρκικά Μ.Μ.Ε., ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Α Χαμπέρ, ανέφερε ότι «δεν έχει καμιά σημασία» που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τί έγινε και στο πλαίσιο ποιου διεθνούς δικαίου τις πραγματοποιήσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, «αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι, «ενόσω δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here