Δευτέρα, 4 Δεκέμβριος 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Καταγγέλλει την Κύπρο για «ένοπλη εθνοκάθαρση»

Προκλητική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, απέστειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, με αφορμή δηλώσεις από ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή, ο υποστηρίζει ότι «οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων» μεταξύ 1963 και 1974 και τους εκδίωξαν «από τα κρατικά όργανα και τα θεσμικά όργανα των εταιρικών σχέσεων, καθώς και από τα σπίτια τους».

Ο ίδιος αναφέρει ότι μετά το πραξικόπημα το 1974, «η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας δύναμης».

Πέραν αυτών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ μιλά για δέσμευση της Τουρκίας για δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, κάνει λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας».

Πηγή: reader.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here