Τα τελευταία χρόνια, το κέντρο Σίμον Βίζενταλ, η εβραϊκή οργάνωση που ερευνά και κυνηγά Ναζί εγκληματίες πολέμου, έχει κολλήσει στους δρόμους του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Κολονίας, αφίσες που υπενθυμίζουν στον κόσμο, ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά, για να καταδικαστεί ένας Ναζί.

Η επιχείρηση, της οποίας ηγείται ο διευθυντής του κέντρου Εφρέμ Ζούροφ, ονομάζεται «Επιχείρησις τελευταία ευκαιρία ΙΙ».

Ο Εφρέμ Ζούροφ, διευθυντής του κέντρου Σίμον Βίζενταλ.
Ο Εφρέμ Ζούροφ, διευθυντής του κέντρου Σίμον Βίζενταλ, που κυνηγά Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Τον τελευταίο καιρό οι έρευνες, τόσο των γερμανικών αρχών, όσο και του ίδιου του κέντρου, έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Η πρόσφατη σύλληψη

Ένας από τους τελευταίους εν ζωή Ναζί, που ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου, θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για συμμετοχή στη μαζική δολοφονία 642 ανθρώπων, στο χωριό Οραντούρ Σουρ Γκλαν της κεντρικής Γαλλίας.

Πρόκειται για έναν 88χρονο από την Κολονία, ο οποίος αναφέρεται στα επίσημα έγγραφα ως Βέρνερ Σ., μέλος θωρακισμένης μονάδας των SS και κατηγορείται από τους εισαγγελείς του Ντόρτμουντ για τη δολοφονία 25 ανθρώπων και για συνέργεια σε εκατοντάδες άλλους φόνους.

Στη σφαγή του Οραντούρ Σουρ Γκλαν, τα περισσότερα από τα θύματα είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία, όπου οι Ναζί, αφού πρώτα έριξαν χειροβομβίδες, την πυρπόλησαν, οδηγώντας σε φριχτό θάνατο τους εγκλωβισμένους πολίτες.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 205 παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων υπεράσπισής του, ο κατηγορούμενος είχε όντως βρεθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη σφαγή.

Για το ίδιο έγκλημα είχαν δικαστεί 60 στρατιώτες το 1950.

Είκοσι από αυτούς καταδικάστηκαν, αλλά στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Τα ερείπια του χωριού έχουν διατηρηθεί ως μνημείο, όπως ήταν μετά το ναζιστικό έγκλημα.

xorio sfagi
Το ιστορικό χωριό Οραντούρ Σουρ Γκλαν, όπου έγινε η μαζική σφαγή από εγκληματίες Ναζί

Οι τελευταίες δίκες Ναζί

Χανς Λίπσις

Δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγείται στη δικαιοσύνη υπέργηρος Ναζί, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση, είναι αυτή του Χάνς Λίπσις, που ήταν φρουρός στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Ο 94χρονος Ναζί, που κατάγεται από τη Λιθουανία και ζούσε κοντά στη Στουτγάρδη, συνελήφθη τον περασμένο Μάιο και οδηγήθηκε προσωρινά στη φυλακή.

Ο Λίπσις βρισκόταν στην τέταρτη θέση της λίστας του κέντρου Σίμον Βίζενταλ, με τους πλέον καταζητούμενους Ναζί -εγκληματίες πολέμου.

Ο Χάνς Λίπσις ήταν φρουρός στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Ο Χάνς Λίπσις ήταν φρουρός στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Κατηγορήθηκε για συναυτουργία σε πάνω από 10.000 δολοφονίες, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο αφέθηκε ελεύθερος από τις δικαστικές αρχές, που θεώρησαν ότι ήταν αδύνατο να δικαστεί, λόγω ηλικίας.

Το δικαστήριο του Ελβάγκεν ανακοίνωσε, ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από γεροντική άνοια, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του, σε μια τόσο περίπλοκη ποινική δίκη.

Σύμφωνα με τον γιατρό που τον εξέτασε, ο Λίπσις αποπροσανατολίζεται, καθώς οι ικανότητες συγκέντρωσης και βραχυπρόθεσμης μνήμης του μειώνονταν σταδιακά, μέρα με τη μέρα.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστήριξε, ότι όντως βρισκόταν στο Άουσβιτς την περίοδο που έγιναν τα εγκλήματα, αλλά ότι εκτελούσε χρέη μάγειρα.

Παρόλο που ο Λίπσις δεν καταδικάστηκε, οι κυνηγοί Ναζί δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να ψάχνουν τους τελευταίους εναπομείναντες εγκληματίες Ναζί, με σκοπό αυτοί να τιμωρηθούν, έστω και σε μεγάλη ηλικία.

Οι αρχές της Γερμανίας, τον τελευταίο καιρό, κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να αποδώσουν δικαιοσύνη, καταδικάζοντας πρώην εγκληματίες πολέμου.

Τζον Ντέμιανουκ

Η τελευταία δίκη Ναζί ήταν αυτή του τότε 89χρονου Ουκρανού, Τζον Ντέμιανουκ, ο οποίος εκδόθηκε το 2009 από τις Η.Π.Α. και οδηγήθηκε στο Μόναχο για να δικαστεί.

Οι αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για συνέργεια στη δολοφονία 29.000 ανθρώπων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζόριμπορ, στην Πολωνία.

Ο Τζον Ντέμιανουκ κατηγορήθηκε  για συνέργεια στη δολοφονία 29.000 ανθρώπων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζόριμπορ, στην Πολωνία.
Ο Τζον Ντέμιανουκ κατηγορήθηκε για συνέργεια στη δολοφονία 29.000 ανθρώπων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζόριμπορ, στην Πολωνία.

Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο ανέφερε ότι, ο Ντέμιανουκ έσπρωχνε τους αιχμάλωτους στους θαλάμους αερίων.

Ο ίδιος δήλωσε θύμα του Χίτλερ και χαρακτήρισε τη δίκη «συνέχιση της αδικίας».

Το 2011 το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω ηλικίας.

Ο Ντέμιανουκ πέθανε το 2012 σε ηλικία 92 ετών σε οίκο ευγηρίας της Νότιας Γερμανίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here