Στις συναναστροφές του με εξτρεμιστικά στοιχεία στο πανεπιστήμιο που σπούδαζε στην Τζέντα αποδίδει η μητέρα του Οσάμα μπιν Λάντεν τη ριζοσπαστικοποίηση του γιου της, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί η ίδια, στην εφημερίδα Guardian.

«‘Ήταν ένα πολύ καλό παιδί μέχρι που γνώρισε κάποιους ανθρώπους που στην ουσία του έκαναν πλύση εγκεφάλου όταν ήταν περίπου 20 ετών. Μπορείτε να το πείτε αίρεση. Λάμβαναν χρήματα για τους σκοπούς τους. Πάντα του έλεγα να μένει μακριά τους και δεν παραδεχόταν ποτέ σε μένα τι έκανε, επειδή με αγαπούσε τόσο πολύ», λέει η Αλία Γκανέμ από το πολυτελές σπίτι της οικογένειάς της στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας που της μίλησε, κατόπιν άδειας από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, σημειώνει πως ακόμα και σήμερα η οικογένεια Μπιν Λάντεν είναι μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες στο βασίλειο, λόγω της μεγάλης κατασκευαστικής τους εταιρείας που «έχει χτίσει πολλή από τη σύγχρονη Σαουδική Αραβία».

Ο ένας εκ των δύο ετεροθαλών αδερφών του, ο Χασάν αλ Αττάς, προσθέτει ότι όταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν ταξίδεψε στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς είχε το σεβασμό όλων. «Και μετά ήρθε ο Οσάμα ο μουτζαχεντίν», συμπληρώνει, για να ακολουθήσει μία σιωπή διαρκείας στη συζήτηση. «Είμαι πολύ υπερήφανος για εκείνον ως μεγαλύτερο αδερφό μου. Με δίδαξε πολλά. Αλλά δε νομίζω ότι είμαι υπερήφανος για εκείνον ως άνθρωπο», προσθέτει.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν (δεύτερος από δεξιά) σε μια επίσκεψη στη Σουηδία μαζί με συμφοιτητές του. Πηγή φωτογραφίας; Camera Press

Η Αλία Γκανέμ λέει ότι ποτέ δεν της είχε περάσει από το μυαλό πως ο γιος της θα γινόταν τζιχαντιστής. Όταν το συνειδητοποίησε, «ήμασταν εξαιρετικά αναστατωμένοι», λέει. «Δεν ήθελα τίποτα από όλα αυτά να γίνουν. Γιατί τα χάλασε όλα με αυτόν τον τρόπο;», διερωτάται η μητέρα του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Η οικογένεια λέει ότι είδαν τον Οσάμα τελευταία φορά από κοντά το 1999 στο Αφγανιστάν, όπου ζούσε κοντά στην Κανταχάρ. Τα ετεροθαλή αδέρφια του εκμυστηρεύονται στον δημοσιογράφο όταν η μητέρα τους φεύγει από το δωμάτιο, το οποίο έχει διάφορες φωτογραφίες του Οσάμα μπιν Λάντεν, ότι σχεδόν 17 χρόνια μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ εκείνη «εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση άρνησης αναφορικά με τον Οσάμα».
Όπως εξηγούν, «τον αγαπούσε πολύ και αρνείται να τον κατηγορήσει. Κατηγορεί τους γύρω του».

Ο άλλος αδερφός, ο Αχμάντ αλ Αττάς, λέει ότι γνώριζαν εντός 48 ωρών πως πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου βρισκόταν ο Οσάμα: «Από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, όλοι μας νιώσαμε ντροπή για εκείνον».

Ο αδερφός του Οσάμα Μπν Λάντεν, Αχμάντ αλ Αττάς

Ο δημοσιογράφος του Guardian συνομιλεί επίσης με τον επί 24 χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διηγείται τις επαφές του με τον Οσάμα μπιν Λάντεν τα χρόνια πριν από το 2001 και το πώς εκείνος γινόταν σταδιακά όλο και πιο «πολιτικός», πιο ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος. Βασικό μέλημα του αξιωματούχου είναι να δώσει σε όλους να καταλάβουν πως η κυβέρνηση του Ριάντ δεν είχε καμία σχέση με τα τρομοκρατικά σχέδια και τις ενέργειες του Μπιν Λάντεν, αλλά ότι αντίθετα προσπαθούσε να τον τιθασεύσει.
Το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι για κάποιους στη Σαουδική Αραβία ο Οσάμα μπιν Λάντεν εκτέλεσε θεάρεστο έργο, αλλά σημειώνεται ότι ο βαθμός υποστήριξης στις πράξεις του είναι δύσκολο να υπολογιστεί.
Η μητέρα του αναφέρει ότι συνομιλεί συχνά με τις συζύγους στο χαρέμι του γιου της, που έχουν μεν άδεια να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Τζέντα, αλλά απαγορεύεται να φύγουν από το βασίλειο.
Οι ετεροθαλείς αδερφοί του Οσάμα μπιν Λάντεν εκφράζουν εξάλλου την αποδοκιμασία τους για τις ενέργειες του νεαρότερου γιου του πρώην αρχηγού της Αλ Κάιντα. Ο 29χρονος Χαμζά μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν θέλοντας να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του με την «ευλογία» του διαδόχου στην ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι. Έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως «παγκόσμιος τρομοκράτης». «Νομίζαμε ότι όλοι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Και ξαφνικά ο Χαμζά λέει ‘θα εκδικηθώ για τον πατέρα μου’», λέει ο Χασάν αλ Αττάς. «Αν τον είχα μπροστά μου θα του έλεγα ‘ο Θεός μαζί σου, σκέψου δυο φορές για αυτό που κάνεις. Μην επαναλαμβάνεις τα βήματα του πατέρα σου. Μπαίνεις σε φρικτά μέρη της ψυχής σου’».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here