Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας πρόκειται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες για το αν το Παγκόσμιο Μνημείο της Ορθοδοξίας, ο Ναός της Αγίας Σοφίας πρόκειται να λειτουργήσει ξανά σαν τζαμί μετά από 83 χρόνια. 

Το αίτημα για την μετατροπή σε τζαμί έχει υποβάλει η Τουρκική Ένωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγία Σοφία όμως δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.

Δυο ακόμα αρνητικές απαντήσεις έλαβαν το 2005 και το 2014 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από το Συνταγματικό Δικαστήριο αντίστοιχα.

Πηγή φωτογραφίας: Δήμητρα Στασινοπούλου

Τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση. Οι Αμερικανοί αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας».

‘Ένα μήνα αργότερα η ΕΕ αποφάσιζε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάνοντας σαφείς αναφορές στις προκλήσεις εντός της Αγίας Σοφίας.

Ωστόσο αυτό δεν πτόησε το τουρκικό κράτος, ούτε τους βουλευτές του κυβερνώντος AKP που ζήτησε να γίνει η Αγια Σοφιά ξανά τζαμί ως αντίποινα για την επικείμενη τότε και πραγματοποιηθείσα μετά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγία Σοφία την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγία Σοφία και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας το έναυσμα περισσότερο διεκδικήσεων.

Φέτος και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Δήμητρα Στασινοπούλου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here