Εντύπωση προκαλεί η δριμύτατη επίθεση που ασκεί αυστριακή εφημερίδα για το ακριβό εισιτήριο στην Ακρόπολη αλλά και για τις «ακριβές» διακοπές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η αυστριακή εφημερίδα Die Presse χαρακτήρισε ως «αναίδεια» την τιμή εισόδου των 20 ευρώ για τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Σχολιάζοντας τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο τουριστών επισκεπτών που φτάνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας για διακοπές αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην Ελλάδα, το δημοσίευμα της εφημερίδας γράφει: «26 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι. Αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό. Ένα απόλυτο ρεκόρ παρά τις κρίσεις και τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Θα είναι και φέτος έτσι; Το ερώτημα απαντάται με ένα αποφασιστικό ‘ίσως’. Οι αριθμοί για την τρέχουσα σεζόν συμπεριλαμβανομένου και του Μαΐου δεν είναι άσχημοι, αλλά σαφείς αυξήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια δεν αναμένονται. Ο κλάδος του ελληνικού τουρισμού δείχνει σημεία κόπωσης».

acropoliΚαι η εφημερίδα συνεχίζει: «Αυτό έχει πολλούς λόγους και ένας από αυτούς που κάνει πολλούς ξένους να κοκκινίζουν από θυμό κατευθυνόμενοι στην Ακρόπολη είναι ότι ένα εισιτήριο για «τον ιερό βράχο» κοστίζει 20 ευρώ. Με όλη την αγάπη προς το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αυτό είναι μια αναίδεια, η οποία μακροπρόθεσμα δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Η εν λόγω αύξηση του εισιτήριου εισόδου στην Ακρόπολη αυξήθηκε από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016 ύστερα από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2015. Το θέμα του εξορθολογισμού των τιμών, όπως χαρακτήρισαν τις αυξήσεις τα μέλη του ΚΑΣ, απασχόλησε την Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής.
Η έγκριση από τα μέλη του συμβουλίου δόθηκε, όπως είπαν, λόγω της αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών.
Το εισιτήριο αρχικά κόστιζε 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπιείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού), ενώ με την αύξηση έφτασε τα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο).Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλιτύ της, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου της, όπως και κανενός άλλου μνημείου.

Μπορεί όμως να θεωρηθεί ακριβό το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όταν για το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη πληρώνεις 15€ και για τον Πύργο του Άιφελ 17€;
194.219.47.101
Το μουσείο ιστορίας της τέχνης της Βιέννης

Η Βιέννη φημίζεται για τα μουσεία της, όπως η Αθήνα για την Ακρόπολη και την Πλάκα.
Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Βιέννης και στεγάζεται σε ένα επιβλητικό ανάκτορο.
Είναι ένα από τα αρχαιότερα μουσεία των Καλών Τεχνών και των διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1891 και σήμερα το επισκέπτονται πάνω από 620.000 άτομα των χρόνο, την ώρα που τον Παρθενώνα επισκέπτονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως και το μουσείο της Ακρόπολης πάνω από 6 εκατομμύρια.
Η συλλογή του μουσείου προέρχεται κυρίως από την συλλογή βασιλιάδων, αυτοκρατόρων και του βασιλικού οίκου των Αψβούργων.
Τα πιο διάσημα έργα του μουσείου είναι ο πίνακας «Madonna του Λιβαδιού» που απεικονίζει την Παναγία με τον μικρό Ιησού Χριστό και τον Αγ. Ιωάννη το Βαπτιστή,  του διάσημου Ιταλού Ραφαέλο,  αλλά και ο «πύργος της Βαβέλ» (1563) του Ολλανδού Pieter Bruegel.

Eiffel_Tower_1

Από την άλλη ο πύργος του Άιφελ αποτελεί το σύμβολο του Παρισιού και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα παγκοσμίως καθώς φιγουράρει σε κάθε καρτ ποστάλ της Γαλλίας, όπως ακριβώς ο Παρθενώνας είναι το σήμα κατατεθέν της Αθήνας.
Το συνολικό του ύψος είναι 324 μέτρα, ζυγίζει 10 χιλιάδες τόνους και η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1887 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1889.
Ο Πύργος του Άιφελ διαθέτει εσωτερικά τρία επίπεδα που είναι προσβάσιμα με ανελκυστήρες ή σκάλες όπου υπάρχει μια έκθεση που δείχνει την ιστορία του πύργου, δύο εστιατόρια, ένα μαγαζί με σουβενίρ και μία αίθουσα εκδηλώσεων.
Το τρίτο επίπεδο έχει την καλύτερη θέα και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το Παρίσι από τα 276 μέτρα και να βγάλει μοναδικές φωτογραφίες.
Τώρα πως θα ανεβεί κανείς πάνω; Μάλλον θα πρέπει να περιμένει την τεράστια ουρά που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες μοιάζει ατελείωτη, ή να ανέβει τα 700 σκαλιά, γεγονός που δεν φαίνεται και τόσο δελεαστικό.
Ο Πύργος του Άιφελ προσεγγίζει περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 17 ευρώ, δηλαδή τρία ευρώ λιγότερα από ότι το εισιτήριο εισόδου στην Ακρόπολη.
Μπορεί άραγε μια αποστομωτική θέα να συγκριθεί με τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού, και το αρχαιολογικό μεγαλείο που «κουβαλάει» ο Παρθενώνας;

Η πληροφόρηση πάντως που έχουμε από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων είναι ότι η αύξηση του εισιτηρίου για την Ακρόπολη συνοδεύτηκε και από αύξηση των επισκεπτών. Προφανώς οι τουρίστες δεν θεώρησαν εμπόδιο την τιμή για να περιηγηθούν σε έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο.


Parthenonas_Fytiko-Akrotirio_a-700x467 Διαβάστε επίσης: 
Το εντυπωσιακό γλυπτό που κοσμούσε την στέγη του Παρθενώνα ήταν ένα αγριολούλουδο της Ακρόπολης. Ήταν εμπνευσμένο από τα φύλλα του ταπεινού ακάνθου και του φοίνικα που ήταν σύμβολο πλούτου. Ένα μοναδικό έκθεμα…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here