Οι ποδοσφαιρικές αναφορές δεν έλειψαν από τις κοινές δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, που παρακολούθησαν χθες τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών και σήμερα έδωσαν συνέντευξη τύπου.

Στο γήπεδο του προσφυγικού ωστόσο ο κ.Τσίπρας βιάζεται και ο κ.Νταβούτογλου παίζει στις καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας και πως δε θα επωμιστεί καμία από τις δύο χώρες τη λύση του.

Το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι -σύμφωνα με κυβερνητιικές πηγές, ότι, αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ειδικότερα σε τεχνική συνεργασία σε επίπεδο λιμενικού των δύο χωρών και δημιουργία επιτροπών από τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης.

Κατά τις δημόσιες δηλώσεις τουλάχιστον το ζήτημα της ταυτοποίησης των προσφύγων επί τουρκικού και όχι ελληνικού εδάφους, δεν συζητήθηκε καθόλου από τον κ.Νταβούτογλου, ενώ ο κ.Τσίπρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο hot spot που υποδηλώνει επικινδυνότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε με νόημα ανθρωπιστικό καθήκον των δύο χωρών να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νερά του Αιγαίου.
Ζήτησε καλύτερη συνεργασία και αστυνόμευση για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, αλλά παραδέχθηκε “Εάν δε βρούμε πολιτική λύση δεν αρκεί ο συντονισμός”. Συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τουρκικό αλλά τόνισε ότι δεν είναι ούτε ελληνικό, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά νησιά δέχονται τεράστιες ροές προσφύγων που έχουν σκοπό όμως να πάνε στην Ευρώπη

Και οι δύο έστρεψαν το βλέμμα προς την ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι το προσφυγικό αποτελεί σαφώς διεθνή κρίση και καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της για αυτό και οι συνομιλίες Τουρκίας – ΕΕ έχουν καίρια σημασία τόσο για τη διαχείριση των ροών εντός τουρκικής ενδοχώρας, πριν φτάσουν στις ακτές όσο και για τη νόμιμη επανεγκατάσταση των προσφύγων σε τρίτες χώρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here