Στις 22 Απριλίου του 1999, στην πόλη Βιγιαβισένσιο της Κολομβίας, συλλαμβάνεται ένας άντρας με την κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης σε ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Ήταν ο Λουίς Γκαραβίτο, ο κατά συρροή δολοφόνος ο οποίος ομολόγησε περισσότερους από 140 φόνους νεαρών αγοριών.

Τα πρώτα χρόνια

Λίγα είναι γνωστά για την παιδική ηλικία του Λουίς Γκαραβίτο. Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου 1957 στην πόλη Γκένοβα, δυτικά της Κολομβίας, υπήρξε ο μεγαλύτερος από τα επτά αδέρφια μιας οικογένειας με σοβαρά προβλήματα. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και συνήθιζε να ξεσπά στον Γκαραβίτο. Κάποιοι άνδρες της γειτονίας τον κακοποίησαν σεξουαλικά. Άντεξε πέντε χρόνια στο σχολείο και στην ηλικία των 16 έφυγε από το σπίτι του. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Γκαραβίτο μετακινούταν σε πολλές περιφέρειες της Κολομβίας, όπου σκότωνε αγόρια και κατόρθωνε να ξεφεύγει από την αστυνομία.

 

Τα πολλαπλά πρόσωπα του Λουίς Γκαραβίτο
Η παγίδα του Γκαραβίτο στα παιδιά

Μέσα στην πενταετία της δράσης του, ο Γκαραβίτο φέρεται να σκότωσε περισσότερα από 300 αγόρια, ηλικίας μεταξύ 8 και 16 ετών. Το μικρότερο θύμα του ήταν μόλις έξι ετών. Το μοτίβο του δολοφόνου ήταν συγκεκριμένο.
Πλησίαζε παιδιά πλανόδιων πωλητών που κυκλοφορούσαν χωρίς επιτήρηση σε πολυσύχναστα μέρη, καθώς και αγόρια που προέρχονταν από οικογένειες χωρισμένων γονέων είτε ήταν άπορα, άστεγα ή ορφανά.
Ήταν πιθανότερο να μην ψάξει κανείς γι΄ αυτά τα παιδιά. Σταδιακά, κατάφερνε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγοριών, καθώς τους προσέφερε φαγητό, γλυκά, αλκοόλ, χρήματα ακόμη και ναρκωτικά. Επιπλέον, πάντα εμφανιζόταν μεταμφιεσμένος άλλοτε ως ιερέας ή ως θεραπευτής, άλλοτε ως πλανόδιος πωλητής ή δάσκαλος, ακόμη και ως παράλυτος, για να προκαλέσει τη λύπηση των αγοριών.

 

Κόκαλα των θυμάτων του Γκαραβίτο
Βιασμοί, δολοφονίες και ακρωτηριασμοί

Ο Γκαραβίτο άρχισε να περνάει χρόνο με τα υποψήφια θύματά του. Μέσα από συζητήσεις που είχε μαζί τους σε δημόσιους χώρους, κατέληγε στον επόμενο στόχο του.
Ο “τύπος” των θυμάτων που προτιμούσε ήταν αγαθά, γλυκά αγόρια με απαλό και όχι πολύ σκούρο δέρμα. Στη συνέχεια οδηγούσε τα αγόρια σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές με την πρόφαση ότι χρειάζεται βοήθεια σε κάποια γεωργική έκταση. Κι εκεί έκανε πράξη τις αρρωστημένες σκέψεις του.

 

Οι αρχές μεταφέρουν τα αποδεικτικά στοιχεία
Το «Κτήνος», όπως ονομάστηκε για τη βιαιότητα του, βίαζε και βασάνιζε τα παιδιά προτού τα σκοτώσει. Έδενε τα χέρια τους και τα κακοποιούσε για μέρες.
Πολλά από τα θύματά του βρέθηκαν με σπασμένα κόκαλα, χωρίς δόντια, με μελανιές αλλά και με δαγκωνιές σε πολλά μέρη του σώματός τους. Στη συνέχεια, έκοβε το λαιμό τους ή τα κάρφωνε μέχρι θανάτου χρησιμοποιώντας διάφορα μαχαίρια, ακόμη και κατσαβίδια. Έπειτα, ακρωτηρίαζε το σώμα τους και τα έθαβε σε διάφορα μέρη. Πάντα, θυμόταν τις τοποθεσίες που είχε θάψει τα θύματά του.

Η σύλληψη και η ομολογία του κτήνους

Το 1999, χρονιά που ο Γκαραβίτο συνελήφθη, η αστυνομία της Κολομβίας είχε ήδη εξαπολύσει ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του παιδόφιλου serial killer.
Αν και υπήρχε η υποψία ότι πρόκειται για αίρεση, αφού βρέθηκε ομαδικός τάφος 36 ατόμων, γρήγορα η αστυνομία κατέληξε στο γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο.
Κατά την προφυλάκισή του, οι αστυνομικοί έψαξαν σε σπίτια φίλων του δολοφόνου και βρήκαν αποκόμματα εφημερίδων που αφορούσαν αγόρια που είχαν εξαφανιστεί.
Επίσης, βρέθηκαν φωτογραφίες των νεκρών αγοριών – τρόπαια για τον δολοφόνο- καθώς και ένα τετράδιο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλων όσων είχε διαπράξει.

Αντιμέτωπος με τα αποδεικτικά στοιχεία, ο Γκαραβίτο ομολόγησε την ενοχή του για τον θάνατο 140 αγοριών. Υποστήριξε πάντως ότι διέπραξε τις δολοφονίες, ενώ ήταν μεθυσμένος και είχε καταληφθεί από μια δαιμονική παρουσία. Δεν ήθελε να σκοτώσει τα θύματα του, ισχυρίστηκε. Απεναντίας ένιωθε μια βαθιά συμπάθεια για αυτά!

Η συνεργασία με την αστυνομία και οι νομικές πτυχές της ποινή του

Ο Λουίς Αλφρέντο Γκαραβίτο Κουμπίγιος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταδικάστηκε για την δολοφονία 170 αγοριών. Βρέθηκε ένοχος για τα 138 από τα θύματά του με την ανώτατη καταδίκη της κολομβιανής δικαιοσύνης να ξεπερνά τα 1.850 χρόνια. Ωστόσο, το 2000, με τη μεταρρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα της Κολομβίας (άρθρο 37.1), απαγορεύτηκε η θανατική ποινή και κανένας κρατούμενος δεν μπορεί να μείνει για περισσότερο από 40 χρόνια στη φυλακή.

Ο Γκαραβίτο υπήρξε και συνεχίζει να είναι πολύ συνεργάσιμος με τις αρχές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ποινής του ακόμη και στα 22 χρόνια. Κατά τη σύλληψή του είχε ζωγραφίσει έναν χάρτη με τις τοποθεσίες που είχε θάψει τα θύματά του, έτσι ώστε να τα βρει η αστυνομία.
Ωστόσο, όταν η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου έγινε γνωστή στο κοινό, το οποίο επιθυμούσε την παρατεταμένη παραμονή του Γκαραβίτο στη φυλακή, ο νόμος άλλαξε και προβλέπει καταδίκη 60 ετών.

 

Ο Λουίς Γκαραβίτο σήμερα
Ο Λουίς Γκαραβίτο έμεινε γνωστός ως το «Κτήνος» (La bestia) για τη σκληρότητα και σφοδρότητα των εγκλημάτων του. Τα Μέσα της Κολομβίας τον περιγράφουν σαν «τον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο της ιστορίας».
Ο Γκαραβίτο συνεχίζει να ομολογεί τα εγκλήματα που διέπραξε. Μέχρι σήμερα έχουν εξακριβωθεί 144 θύματα. Ο αριθμός όμως είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, καθώς πιστεύεται ότι το «Κτήνος» σκότωσε περισσότερα από 300 αγόρια από το 1994 έως και το 1999.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here