Η λίμνη των Ιωαννίνων είναι μια από τις πιο γνωστές λίμνες της Ελλάδας και τις πιο όμορφες στην Ευρώπη.
Στις όχθες της είναι χτισμένη η πόλη των Ιωαννίνων και περιβάλλεται από τα βουνά Μιτσικέλι και Ολύτσικα ή όπως λέγεται διαφορετικά, Τόμαρος. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Παμβώτιδα.

Η λίμνη χρονολογείται 10.000 π.Χ. και φημίζεται για τα χέλια και τις καραβίδες
Η λίμνη χρονολογείται 10.000 π.Χ. και φημίζεται για τα χέλια και τις καραβίδες

Στο κέντρο της λίμνης βρίσκεται ένα μικρό νησάκι που θεωρείται το μοναδικό κατοικημένο νησί λίμνης.
Όνομα δεν έχει, οι κάτοικοι το αποκαλούν το νησί της Κυρά Φροσύνης από την όμορφη κυρά που ερωτεύτηκε ο Αλή Πασάς και ο γιος του. Η Ευφροσύνη Βασιλείου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν παντρεμένη με έναν πλούσιο έμπορο από τα Γιάννενα και φημιζόταν για την ομορφιά της.
Ο άντρας της έλειπε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την πόλη και η Φροσύνη κάποια στιγμή έκανε παράνομη σχέση με τον πρωτότοκο γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ, που ήταν παντρεμένος.

Στο νησάκι βρίσκεται το τελευταίο σπίτι του Αλή Πασά. Κατοικείται απο 343 κατοίκους και θεωρείται το μοναδικό κατοικημένο νησί σε λίμνη
Στο νησάκι βρίσκεται το τελευταίο σπίτι του Αλή Πασά. Κατοικείται απο 343 κατοίκους και θεωρείται το μοναδικό κατοικημένο νησί σε λίμνη

Όταν η γυναίκα του Μουχτάρ έμαθε την απιστία του συζύγου της έπεισε τον πεθερό της, να τιμωρήσει τη Φροσύνη.
Ο Αλή Πασάς, που σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς ήταν και ο ίδιος ερωτευμένος μαζί της, διέταξε τη σύλληψή της.
Η Φροσύνη φυλακίστηκε μαζί με 16 ακόμα γυναίκες με την κατηγορία της μοιχείας.
Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου του 1801 οι Τούρκοι πέταξαν την Κυρά Φροσύνη και τις υπόλοιπες γυναίκες δεμένες στη λίμνη. Από τότε το νησάκι πήρε το όνομά της ενώ γράφτηκαν τραγούδια και ποιήματα για τον άδικο θάνατό της.

Φυσάει βοριάς, φυσάει θρακιάς
τ’ είν’ το κακό που εγίνη
Στα Γιάννινα στη λίμνη!
Δείτε κυράδες, θάλασσες,
Τ’ είν’ το κακό που εγίνη!
Επνίξανε τις δεκαεφτά με την κυρά Φροσύνη
Αχ! , χαλασμός που εγίνη!

Μερικά χρόνια αργότερα ο Αλή Πασάς θα είχε ανάλογο τραγικό τέλος.
Το 1822 ο πασάς των Ιωαννίνων κατέφυγε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησάκι των Ιωαννίνων όπου και δολοφονήθηκε. Κατά μια εκδοχή από τον τούρκο απεσταλμένο Χουρσίτ, ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσαν Έλληνες μέσα στο σπίτι του.nisaki4

Η όμορφη λίμνη και το ιστορικό νησάκι της είναι κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου των Ιωαννίνων. Τις καλοκαιρινές ημέρες στα νερά της λίμνης καθρεφτίζονται τα γύρω βουνά και ο καταγάλανος ουρανός. Ένα συχνό φαινόμενο λόγω του υψόμετρου είναι όταν τα σύννεφα ομίχλης πλησιάζουν τα νερά της λίμνης και καλύπτουν την πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόσφατα, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μαραγκός κατέγραψε το μοναδικό φαινόμενο τη λίμνη νύχτα από υψόμετρο 1.000 μέτρων στο χωριό Λιγκιάδες.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο που αποτελείται από 2.000 φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η γιγαντιαία λίμνη στον βόρειο πόλο του Φεγγαριού, που είναι μεγαλύτερη και από την Κασπία Θάλασσα; Η μέση θερμοκρασία είναι -181 βαθμούς και δεν έχει νερό σε υγρή μορφή…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here