Τα τραγικά γεγονότα του 1985, όταν δολοφονήθηκε έξω από το Πολυτεχνείο ο Μιχάλης Καλτεζάς, θυμάται η μητέρα του Ζωή.
«Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία, ο αστυνομικός Μελίστας γονάτισε και έξω από την κλούβα των ΜΑΤ και πυροβόλησε. Ήταν άριστος σκοπευτής όπως έλεγαν στο χωριό του. Πρώτο πιστόλι.»

Η κυρία Καλτεζά αναφέρει επίσης στη «Μηχανή του Χρόνου» ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος του Μελίστα ισχυρίστηκε ότι η σφαίρα βρήκε τον Καλτεζά όταν αυτός τρέχοντας πήδηξε στον αέρα. Όσο για τον χαμό του γιου της, η Ζωή Καλτεζά θυμάται ότι τον έμαθε από δημοσιογράφους και όχι από κάποια αρμόδια αρχή.

Ήταν 17 Νοεμβρίου 1985. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε με μοναδική απώλεια την τζαμαρία του εστιατορίου «Βυζαντινόν» στο Χίλτον.
Τα επεισόδια δεν θεωρούνται σοβαρά και η ηγεσία της αστυνομίας θριαμβολογεί. Μόνο μία κλούβα με άνδρες της αστυνομίας παραμένει στην οδό Στουρνάρα, στην πύλη του Πολυτεχνείου.
Μετά από λίγο, ομάδα αναρχικών κατευθύνεται προς την κλούβα με βόμβες μολότοφ. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς.
Ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στην κλούβα, είναι ο Αθανάσιος Μελίστας.
Οι αναρχικοί επιτίθενται στην κλούβα. Μία μολότοφ πέφτει στη σκεπή του οχήματος και η φωτιά μεταδίδεται και στο εσωτερικό.
Οι αστυνομικοί βγαίνουν, ενώ μερικοί συνάδελφοί τους πάνε προς την πίσω έξοδο της κλούβας.

Οι ένστολοι τρομοκρατούνται.
Αρχίζει και πάλι ένα κυνηγητό μεταξύ αστυνομίας και αναρχικών που τρέχουν προς τα Εξάρχεια. Κάποιοι τρομαγμένοι αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα.
Ο Μελίστας όμως πυροβολεί προς τους αναρχικούς και η σφαίρα πετυχαίνει στο κεφάλι τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά.
Ήταν στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Μπόταση.
Ο μαθητής θα αφήσει την τελευταία του πνοή ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα.

Την επομένη της δολοφονίας, οι εφημερίδες δημοσιεύουν τη φωτογραφία με το άψυχο κορμί του Καλτεζά.
Από πάνω του, ο Γιάννης Κανελλάκης, κοιτά έντρομος το παιδί. Ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη, στην πραγματικότητα, δεν τιμωρήθηκε ποτέ και δεν έμεινε στη φυλακή ούτε μια μέρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here