Ο ανθυπολοχαγός Eugene Smith, γεννήθηκε το 1913 στο στο Lavey, της ιρλανδικής πόλης Co Cavan. Σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στις ΗΠΑ υπηρετώντας τη θητεία του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε ενταχθεί στην Εθνική Φρουρά.
Το 1952 εξαφανίστηκε μετά από τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους C-124 που τον μετέφερε στην Αλάσκα.

Για δεκαετίες η οικογένεια του ήταν σίγουρη πως ο άνθρωπος τους είχε χαθεί μετά την πτώση του αεροσκάφους, αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξουν. Η σoρός δεν είχε ανακαλυφθεί και η επιθυμία τους για μια πρέπουσα ταφή δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Οι έρευνες στην περιοχή δεν μπορούσαν εύκολα να ολοκληρωθούν έως το 2012 εξαιτίας του έντονα ανάγλυφου εδάφους από τους παγετούς.

Το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια μαζί με το κρανίο του Σμιθ.
Το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια μαζί με το κρανίο του Σμιθ

Το 1942 προάχθηκε σε ανθυπολοχαγό της στρατιωτικής αστυνομίας που ερευνούσε εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξέλιξη του ήταν γρήγορη και έγινε σύντομα επικεφαλής του τμήματος.
Ήταν ο κύριος ερευνητής στην υπόθεση κλοπής της περιουσίας της γερμανικής βασιλικής οικογένειας  Hesse που ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Οι τρεις ληστές που αποκάλυψε ο Σμιθ ότι ήταν αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ποινές του στρατοδικείου.
Η υπόθεση έγινε ταινία το 2009 με τίτλο, «The Hessen Affair» και πρωταγωνιστή τον Μπίλι Ζέιν.

Η προαγωγή που του στοίχισε τη ζωή 

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του διορίστηκε διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Ερευνών, που είχε βάση την Αλάσκα.
Κατά τη μεταφορά του με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-124, ξέσπασε μεγάλη καταιγίδα με δυνατούς ανέμους που προκάλεσε τη μοιραία συντριβή.

Στρατιωτικό αεροσκάφος C-124
Στρατιωτικό αεροσκάφος C-124

Έκτοτε το σημείο συντριβής παρέμεινε ανέγγιχτο εξαιτίας της υποχώρησης τους εδάφους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Όταν τελικά κατέστη εφικτό να πλησιάσουν οι ερευνητικές ομάδες προχώρησαν σε σύγκριση DNA του κρανίου που βρέθηκε στο σημείο και ενός συγγενή πρώτου βαθμού του αγνοούμενου.
Όταν ταυτοποιήθηκαν τα αποτελέσματα η οικογένεια πραγματοποίησε την τελετή που τόσα χρόνια επιθυμούσε για να τιμήσει τον δικό τους ήρωα, που επέστρεψε σπίτι 63 χρόνια μετά.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι απώλειες του Β” Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από ένα βίντεο. Η Σοβιετική Ένωση έχασε το 14% του πληθυσμού της και η Ελλάδα το 10%…

Eugene_Smith

Η ανιψιά του Σμιθ, Amy Kiernan δήλωσε στην ιρλανδική Independent: «Η ολοκλήρωση των ερευνών και τα αποτελέσματα που μας δικαίωσαν αποτελούν μια σπουδαία στιγμή για την οικογένεια μας. Βοήθησε στην επίλυση του τελευταίου μυστηρίου που αφορά τον Eugene Smith, που αφιέρωσε τη ζωή του στην πατρίδα.»

 

Πηγή: Irish Independent

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here