Νότια της Αλεξάνδρειας βρίσκεται ο ναός του Αμπού Σιμπέλ, από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Αιγύπτου.
Χτίστηκε από τον Ραμσή Β’ στις όχθες του Νείλου, για να θυμάται ο λαός τη νίκη του εναντίον του στρατού των Χετταίων στη μάχη του Καντές, στη σημερινή Συρία.
Ήταν αφιερωμένος στον θεό Άμμωνα. Η πρόσοψη του κοσμείται από τέσσερα τεράστια αγάλματα, στα οποία απεικονίζεται ο Ραμσής Β’ σε καθιστή θέση.
Τα αγάλματα έχουν 20 μέτρα ύψος ενώ το βάθος του ναού φτάνει τα 55 μέτρα.

Στη  βόρεια πλεύρα του βράχου υπάρχει ένας μικρότερος ναός, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη θεά της Αγάπης, Αθώρ και στη γυναίκα του Φαραώ, Νεφερτάρι, που κοσμείται από αγάλματα ύψους δέκα μέτρων.
Ο ναός ανακαλύφτηκε το 1813 από Ελβετό περιηγητή και τα επόμενα χρόνια τον εξερεύνησαν Ιταλοί, Βρετανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε σε διάστημα 20 ετών και χρονολογείται το 1.224 π.Χ.

Η μεταφορά του ναού
Ωστόσο, δεν βρισκόταν πάντα στο ίδιο σημείο.
Τη δεκαετία του 1960 αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε 60  μέτρα ψηλότερα, λόγω της κατασκευής τεράστιου φράγματος στον Νείλο από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, με σκοπό  τον έλεγχο της ροής του ποταμού.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι εργάτες απομάκρυναν τους γύρω βράχους, έκοψαν τους δύο ναούς σε περισσότερους από 120.000 ογκόλιθους, καθένας εκ των οποίων ζύγιζε 30 τόνους, και μετέφεραν τον ναό κομμάτι-κομμάτι σε ψηλότερο σημείο.

Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 1971, έχει μήκος 3,26 χιλιόμετρα και ύψος 111 μ. πάνω από την επιφάνεια του Νείλου. Η λίμνη Νάσερ αποθηκεύει 157  δισ. κυβικά μέτρα νερού.

Συνολικά μεταφέρθηκαν 21 μνημεία και οι εργασίες κόστισαν 40 εκατομμύρια δολάρια.
Σε διαφορετική περίπτωση, με την άνοδο της στάθμης του νερού, τα αρχαία μνημεία θα βυθίζονταν μέσα στη λίμνη.
Το φράγμα του Ασουάν, όπως ονομάστηκε, σχεδιάστηκε από Γερμανούς μηχανικούς το 1953 και χρηματοδοτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Από τη δημιουργία του, η Αίγυπτος κέρδισε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και τη λίμνη Νάσερ, τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο «Οι μεγάλες δεκαετίες, πρόσωπα, στιγμές και γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καταπληκτικός ναός του Ηφαίστου στην καρδιά της Αθήνας. Γλίτωσε από τους Γότθους, έγινε ναός του Αη Γιώργη του Ακαμάτη και νεκροταφείο προτεσταντών! Ποιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στο προαύλιό του;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here