Περίπου 700 μέτρα ανατολικά από την παραλία του Κόννου στην ελεύθερη Αμμόχωστο, μία δύσβατη διαδρομή οδηγεί σε ένα από τα πιο επιβλητικά σπήλαια της περιοχής.
Τη Σπηλιά του Κύκλωπα.

Σχεδόν 15 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το μεγάλο σπήλαιο με τη χαμηλή οροφή παραμένει ανοιχτό για εξερεύνηση.
Το ονομάζουν η Σπηλιά του Κύκλωπα, αφού σύμφωνα με τον θρύλο μία οικογένεια Κυκλώπων κατοίκησε σε αυτό όταν ναυάγησε στην Κύπρο μετά από θαλασσοταραχή.

Οι Κύκλωπες

Οι τερατόμορφες θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, θεωρείται πως ήταν τα τρία παιδιά του Ουρανού και της Γαίας, σύμφωνα με τον Ησίοδο.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, στην Οδύσσεια οι Κύκλωπες ήταν γιοι του Ποσειδώνα και της Θοώσης.
Στην όψη ήταν τερατόμορφοι άνθρωποι και μονόφθαλμοι ενώ στον χαρακτήρα θεωρούνταν απολίτιστοι και κοινωνικά απομονωμένοι, ενώ δεν φημίζονταν ιδιαίτερα για την εξυπνάδα τους.
Για αυτό και ο Οδυσσέας κατάφερε να ξεγελάσει έναν από αυτούς με τέχνασμα, τυφλώνοντάς τον κι όταν τον ρώτησε ποιος είναι, αυτός απάντησε: Κανένας.

Οι Κύκλωπες αν και ακοινώνητοι, φημίζονταν ωστόσο για τις εργατικές τους ικανότητες. Λέγεται ότι ήταν άριστοι κτίστες και σε αυτούς αποδίδονται τα Κυκλώπεια τείχη.
Μετά από πολλούς πολέμους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και κινήθηκαν προς την Κρήτη, τη Λυκία και την Κύπρο.

Η σπηλιά – κρησφύγετο

Η σπηλιά βρισκόταν και βρίσκεται σε ένα αρκετά δύσβατο σημείο.
Την περίοδο της Αγγλοκρατίας, γνώριζαν την ύπαρξή της μόνο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Έτσι, γύρω στο 1920, έκρυψαν εκεί έναν Κύπριο καταζητούμενο από τις αποικιοκρατικές αρχές, ο οποίος καταγόταν από την Ξυλοφάγου τον οποίο αργότερα φυγάδευσαν και εκτός Κύπρου.


Αργότερα, στον αγώνα της ΕΟΚΑ, λέγεται στην περιοχή πως οι αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά ως κρησφύγετο. Κάποια στιγμή, λένε οι κάτοικοι της περιοχής, τη σπηλιά χρησιμοποίησε και ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος ζήτησε από ένα βοσκό νερό και ψωμί και σε αντάλλαγμα του έδωσε ένα ρολόι. Μόλις ο βοσκός όμως έμαθε ποιον είχε απέναντί του, δεν δέχτηκε το δώρο.

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: Big Cyprus 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Σε αυτήν την περιοχή ο «μονόφθαλμος» πειρατής της Μάνης χτυπούσε τα εμπορικά και έκρυβε τη λεία του μέσα σε μυστική θαλάσσια σπηλιά 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here