πηγή: news247

Τη θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το τελευταίο διάστημα διαπίστωσε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να αποκλείνει από το δόγμα «πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ».

Η κυβέρνηση, που πίστωσε τα 750 εατ. ευρώ της δόσης στο ΔΝΤ, περίμενε κάτι περισσότερο από το Eurogroup, ωστόσο εκτιμάται ότι η σημερινή ανακοίνωση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ που συνεδριάζει την Τετάρτη, αν μη τι άλλο, να μην περιορίσει περαιτέρω τη ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία επιβάλλοντας νέους περιορισμούς στα έντοκα γραμμάτεια.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει:

«Το Eurogroup σήμερα εξέτασε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και των θεσμών και χαιρετίζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα και καλωσορίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να βρεθεί λύση μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις παραμείνει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μόλις οι θεσμοί φτάσουν στην τελική συμφωνία το Eurogroup θα αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις που θα πραγματοποιηθούν πάνω στη συμφωνία

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να λειτουργήσουν πιο γρήγορα για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία και πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξακολουθεί να είναι το πλαίσιο πριν φτάσουμε στις εκταμιεύσεις.

Στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μπήκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χάσμα σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε τα εξής: «Για το ΦΠΑ η Ελλάδα θέλει ανεξάρτητη Αρχή για την είσπραξη και επιτέλους μιλήσαμε με σαφήνεια για τα κόκκινα δάνεια. Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.»

Μαξιλάρι τα 1,8 δισ. είπε ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μίλησε για το επίμαχο ποσό των 1,8 δισ. που δε επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως δίκτυ ασφαλείας για τις τράπεες. Όπως είπε: «Η πρόοδος αντικατοπτρίζεται στη δήλωση. Συμφωνήσαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που μας μένει. Το ποσό του 1,8 δις θα μπορέσει να εκταμιευθεί αν υπάρξει η συμφωνία. Επί της αρχής τα ποσά είναι διαθέσιμα προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αν χρειαστεί.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here