Ολοκληρώθηκε η επτάωρη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στις 12 το μεσημέρι(ώρα Ελλάδας). Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έλαβε χώρα βαθιά συζήτηση των ελληνικών προτάσεων, με βασικό θέμα αυτό της εμπιστοσύνης- ωστόσο συζητήθηκαν και χρηματοπιστωτικά θέματα.

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στη νέα συνεδρίαση, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τη Huffingtonpost, λίγη ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης γινόταν προσπάθεια να συνταχθεί μία κοινή ανακοίνωση η οποία θα περιείχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων.
Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί:

Το Eurogroup άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες μέρες συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποδείξει την μεταρρυθμιστική της προσήλωση και έτσι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, φαίνεται πως η σκληρή στάση που διατηρεί σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, μαζί με άλλα κράτη μέλη όπως η Σλοβακία, έχουν μπλοκάρει και αυτήν τη διαδικασία, ενώ δεν υπάρχει διάθεση να αναζητηθεί λύση για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαϊκές πηγές ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρότεινε ήδη ως πιθανή ημερομηνία έγκρισης προαπαιτούμενων δράσεων από τη Βουλή τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Η δήλωση αυτή, εφόσον καταστεί δυνατή η σύνταξή της έστω και αύριο, θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Είναι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων που θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά σήμερα είναι ικανοποιητικές έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα.

crisis
Αυτό το γράφημα μπορεί να εξηγήσει και την πόλωση στο eurogroup. Ποιος ευθύνεται για την κρίση στην Ελλάδα; Οι Φινλανδοί ρίχνουν όλο το φταίξιμο στις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ οι Γάλλοι αναγνωρίζουν περισσότερες ευθύνες στην τρόικα και κυρίως ρίχνουν το βάρος στα λάθη και των δύο.
 Μια παρατήρηση που έχει ενδιαφέρον. Αν όντως προβλέπονται νέα eurogroup για την εβδομάδα που έρχεται, τότε τουλάχιστον απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας απόφασης με τελεσίδικο χαρακτήρα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Φινλανδικό αδιέξοδο

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών της Φινλανδίας, Τίμο Σοϊνι, φέρεται να απειλεί με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού αν ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ υπογράψει τρίτο πακέτο διάσωσης. Μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με 38 από τις 200 έδρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει μια κουβέντα περί εγγυήσεων που ζητούν οι Φινλανδοί για να συμφωνήσουν ή αλλαγής των κανόνων του ESM που είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Ο Φιλανδός δημοσιογράφος Jarno Hartikainen, ανταποκριτής της Kauppalehti στις Βρυξέλλες, γράφει ότι μετά το «όχι» του Ελσίνκι, τρία είναι τα πιθανά σενάρια: 1) Η φιλανδική κυβέρνηση θα αλλάξει την στάση της λόγω των πιέσεων 2) Διάλυση της φιλανδικής κυβέρνησης 3) Θα ενεργοποιηθεί πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM (από τον οποίο έχει ζητήσει το δάνειο η Αθήνα) για έκτακτες περιπτώσεις που προβλέπει λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία.
filandoi

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη γιατί το ΔΝΤ απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Γιούρογκρουπ. Αρνητικά διακείμενοι απέναντι στην Ελλάδα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Εσθονίας και της Σλοβακίας.

Φωτιές άναψε και η πρόταση Σόιμπλε για πενταετές grexit στην Ελλάδα. Αντιδράσεις υπήρξαν και μέσα στη Γερμανία, όμως σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα. Ο Γερμανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, Στέφαν Λάιφερτ, αναφέρει σε tweet του ότι η πρόταση για «πενταετές Grexit», συμφωνήθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
merkel_gabriel_grexit

Εκτός των άλλων, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ότι «όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο». Στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».
H επιστολή που αφορά το πενταετές Grexit επιβεβαιώθηκε από την «διαρροή» στα μέσα, από το περιβάλλον της Καγκελαρίου Μέρκελ.
epistoli_grexit

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, ‘Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικράτησε ότι: «Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Σκληρή κριτική SPD για τα σενάρια περί GREXIT

Την έντονη αντίδρασή του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν οι πληροφορίες για την ύπαρξη εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που προτείνει μεταξύ άλλων πενταετές Grexit.

Χαρακτήρισε τραγικό να «πατάς το πόδι κάτω με πείσμα και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να «πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο»».

DW: «Ρήγμα» Γερμανίας – Γαλλίας λόγω… Ελλάδας

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες.

Όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί την επόμενη μέρα στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με τον Φρανσουά Ολάντ, τον σημαντικότερο εταίρο του Βερολίνου σε καλές και κακές στιγμές και πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε ο λόγος της σπουδής: Μέρκελ και Ολάντ δεν βλέπουν την ελληνική κρίση μέσα από το ίδιο πρίσμα.

«Η Ιταλία προς τη Γερμανία: Αρκετά με την ταπείνωση της Ελλάδας»

Ο δημοσιογράφος του Guardian Αλμπέρτο Ναρντέλι γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η Ιταλία λέει στην Γερμανία: «Αρκετά» – Πρέπει να σταματήσει η ταπείνωση της Ελλάδας, πρέπει να εξευρεθεί μία συμφωνία και κοινό έδαφος για το καλό της ΕΕ».

 

Διαβάστε επίσης στο news247: Αυτό είναι το έγγραφο με την πρόταση Σόιμπλε για GREXIT

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here