Φρανσουά Ολάντ: «Υπήρξε η πεποίθηση ότι έπρεπε να βρεθεί μια άλλη χρονική στιγμή για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Έπρεπε να βρούμε ποιος θα ήταν ο ρόλος μας. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίθετο. Εμείς δεν είχαμε μόνο το ρόλο του ισορροπιστή.
Το διακύβευμα ήταν να υπάρξει μακρά χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ώστε να τελειώσουμε με όλο αυτό που ζει η Ελλάδα.
Χρειάστηκε χρόνος, αλλά έπρεπε να αφιερώσουμε χρόνο στην Ελλάδα. Έπρεπε όλα να εξεταστούν, ζητούσαμε εγγυήσεις και φροντίσαμε να διατηρηθεί η γαλλογερμανική σχέση (που είναι αναγκαία για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό).
Γενναία απόφαση το πακέτο των 80 δισ. ευρώ. Στα 35 δισ. το πακέτο για επενδύσεις.
ΔΕΝ ζητήθηκε σήμερα από τους Έλληνες να πουλήσουν τα πάντα. Πρέπει να πετύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Η ζώνη του ευρώ θα έπρεπε να χάσει ένα μέλος της. Θα στερούμασταν όχι μόνο ένα ΑΕΠ, αλλά και μία χώρα φίλη. Έπρεπε να τείνουμε μία χείρα βοηθείας και οι αποφάσεις είναι ιστορικές. Αν έβγαινε η Ελλάδα από την ευρωζώνη, τι θα λέγαμε; Ότι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα μέλος μας, ότι δεν μπορεί να θεσπίσει ένα πλαίσιο προστασίας της; Έπρεπε να πετύχουμε. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε τίποτα εάν η ευρωζώνη αποδομούνταν.
Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα πάρει 80 δισ., ένα ποσό που δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά αλλού. Ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις, ένα ταμείο – εχέγγυο έναντι των δανείων (ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μάχη να μην χαθεί η εθνική κυριαρχία) που θα λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης και φυσικά, ποτέ δεν ετέθη θέμα ταπείνωσης. Απλά έπρεπε να βρούμε μία σύγκλιση απόψεων.»

Αλέξης Τσίπρας: «Δώσαμε σκληρή μάχη και καταλήξαμε σε συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αποτρέψαμε την χρηματοπιστωτική ασφυξία και το Ταμείο να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Αφήσαμε παρακαταθήκη πίσω μας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλο τον κόσμο.
Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, αλλά ξέραμε από πριν ότι η συμφωνία θα έχει δύσκολη υλοποίηση και περιλαμβάνει αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Καταφέραμε όμως να πάρουμε 35 δισ. ευρώ επενδύσεις, την αναδιάρθρωση χρέους και τριετή χρηματοδότηση. Οπότε οι αγορές θα μηδενίσουν τις πιθανότητες GREXIT. O ελληνικός λαός θα μάς δώσει έγκριση.
Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν. Παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν.»

Άνγκελα Μέρκελ: «Υπήρχε θέμα εμπιστοσύνης. Στην πρώτη παράγραφο τονίζουμε αυτό ακριβώς. Ότι θέλουμε να δούμε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Μετά το 2016 (όταν και θα λήγει το τρέχον πρόγραμμα) θα υποβάλλει νέο αίτημα η Ελλάδα. Μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα: ΦΠΑ, συνταξιοδότηση, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά. Μέχρι 15/7 θα πρέπει να έχει αλλάξει ο Κώδικας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Όλα όσα συμφωνήσαμε αφορούν σε 3ετές πρόγραμμα.
Το Eurogroup θα αποφασίσει το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δουλεύει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση και θα συμβάλλει στην αποπληρωμή του χρέους.
2,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Θέλουμε να έχουμε τα περισσότερα δυνατά έσοδα από αυτό.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με αυτό που συνέβη και στις άλλες χώρες, απλά εδώ έχει δυσκολότερη εφαρμογή.
Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη.
Δεν συζητάμε για κούρεμα πια.
Υπάρχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα σε αυτή τη συμφωνία. Η Ελλάδα θα χρειαστεί δρόμο και χρόνο. Η διαδικασία ανάκαμψης θα είναι επώδυνη, αλλά πιστεύω μετά από λίγα χρόνια, θα συμβεί και αυτό.
Δεν χρειαζόμαστε ΣΧΕΔΙΟ Β. Μόνο αν το ζητούσε ποτέ η Ελλάδα. Σήμερα μιλάμε μόνο για ΣΧΕΔΙΟ Α.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη, αλλά νομίζω ότι υπάρχει γενική ομοφωνία για ότι πρέπει να περάσουν τα μέτρα. Η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί γρήγορα.
Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και υπήρξε πραγματιστική προσέγγιση. Ακολουθεί Eurogroup για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα.
Δεν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για τις τράπεζες. Είναι σαφές ότι τα οφειλόμενα στην ΕΚΤ είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω περαιτέρω σε αυτό το σημείο.
Άμεσα το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων, θα είναι ενδιαφέρουσα δομή, θα συμπεριλάβει και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα έχει μακρά διάρκεια.
Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν μέλη της ευρωζώνης, όπως μάς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Νομίζω ότι όσα προτείνονται, είναι τα ίδια με αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, με εξαίρεση το θέμα των τραπεζών. Αλλά και στην Κύπρο υπήρξε το ίδιο πρόβλημα.»

Ντόναλντ Τουσκ: «Είχαμε μόνο έναν στόχο, να καταλήξουμε σε Greekment. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να ψηφιστούν από πολλά κοινοβούλια. Δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επαναδρομολογηθεί.
Οι ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, με τη λεγόμενη γεφύρωση των χρηματοδοτικών αναγκών.»

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Επίπονη συμφωνία. Από την αρχή είπαμε ότι δεν έπρεπε να έχουμε GREXIT. Eίμαστε ικανοποιημένοι. Η Κομισιόν επέμενε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη. Εξετάσαμε πολλά 17 ώρες, εργαστήκαμε σε πολλά, στο χρέος, τα δημοσιονομικά και συμφωνήσαμε στην έξτρα προσπάθεια. Υπήρξαν όμως και ανοιχτά ζητήματα, αλλά καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.»

Γέρουν Ντάισελμπλουμ: «Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα.
Τρίτη, Τετάρτη στην Ελλάδα θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή θα αποφασίσουν τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια τη δική τους ψηφοφορία.
Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν και μετά να δοθεί η εντολή στους διαπραγματευτικούς θεσμούς.
Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here