Με ξεχωριστό τρόπο οι μικροί μαθητές γιόρτασαν φέτος την εθνική επέτειο στο Δημοτικό Σχολείο της Δροσιάς στην Λάρνακα, καθώς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν άγνωστες ιστορίες από την ελληνική επανάσταση και να δουν σπάνιο οπτικαοακουστικό υλικό από την «Μηχανή του Χρόνου». Κοντά τους βρέθηκε ο παρουσιαστής της εκπομπής Χρίστος Βασιλόπουλος για να κουβεντιάσει μαζί τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με πρωτοβουλία του δασκάλου Αδάμου Χριστοφή προσκάλεσαν τον γνωστό δημοσιογράφο, οποίος διευθύνει στην Κύπρο και την ιστοσελίδα «Μηχανή του Χρόνου – Κύπρος»  να τους μιλήσει για τον αγώνα και τους ήρωες.  Για μία ώρα οι μαθητές  τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις και απορίες. Υπήρξε ζωντανός διάλογος και μεγάλη συμμετοχή των παιδιών που κάλυψαν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

Τα παιδιά του σχολείου θέλησαν να ακούσουν πληροφορίες για τους γενίτσαρους, τον χορό του Ζαλόγγου, το κρυφό σχολειό, τις ανδραγαθίες των οπλαρχηγών και στο τέλος παρακολούθησαν την προβολή ενός βίντεο με θέμα την δίκη του Κολοκοτρώνη. Από το εορταστικό κλίμα δεν έλειψαν τα χαμόγελα, τα αστεία, τα πειράγματα και οι αναμνηστικές φωτογραφίες. Μάλιστα δόθηκε η υπόσχεση για μια ακόμα επίσκεψη στο μέλλον με αφορμή κάποιον άλλο εορτασμό.

Το οπτικοακουστικό υλικό ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές οι οποίοι στο τέλος της προβολής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ήταν μια μεγάλη επιβράβευση γιατί τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό. Εμπνευστής της εκδήλωσης ήταν ο ακούραστος δάσκαλος Αδάμος Χριστοφή.
Η εκδήλωση του Δήμου Πάφου

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε ακόμα στην Πάφο προσκεκλημένος του Δήμου για να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο. Στο γεμάτο θέατρο του ιστορικού Λυκείου παρουσίασε ένα τολμηρό θέμα για τους ήρωες του 1821 που η πατρίδα αγνόησε μετά την απελευθέρωση. Η «Πατρίς Αγνωμονούσα» ήταν ο τίτλος της εισήγησης που συνοδεύτηκε από την προβολή βίντεο με τις πικρές ιστορίες του Νικηταρά, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και της Μ. Μαυρογένους. Όλοι τους είχαν ένα κοινό:
τιμωρήθηκαν, βασανίστηκαν, απαξιώθηκαν και είχαν τραγικό τέλος.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Π¨αφου στο ιστορικό Λύκειο Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ ‘

Ήταν ένα δύσκολο θέμα που το κυπριακό ακροατήριο το παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον. Ο δημοσιογράφος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία και την άρτια οργάνωση. Επίσης τόνισε  ότι μέσα από την ιστοσελίδα «Μηχανή του Χρόνου – Κύπρος» που ήδη έχει αποκτήσει σημαντικό και πιστό κοινό, θα αναδείξει περαιτέρω την ιστορία του νησιού, τον πολιτισμό και τις σημαντικές στιγμές του. Μάλιστα προανήγγειλε μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τον οποίο ερευνά συστηματικά με τους συνεργάτες του.

Η Μηχανή του Χρόνου προβάλεται από το ΡΙΚ.
Η Μηχανή του Χρόνου στο ΡΙΚ

Η εκπομπή άρχισε να επαναπροβάλλεται μέσα από το πρόγραμμα του ΡΙΚ που προγραμμάτισε την εκπομπή στις 10 το βράδυ της Τετάρτης. Για την Μηχανή του Χρόνου, ο Χρίστος Βασιλόπουλος μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Πάρη Ποταμίτη. Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here