«Ας σκεφτεί ο καθένας που έχει παιδί 6 χρονών, 8 χρονών, αν θα το ‘βαζε σε ένα καράβι, ασυνόδευτο»

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας επιβιβάζεται στο καράβι «Πάτρα», σε μία χαρακτηριστική και σχεδόν άγνωστη στιγμή της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Η στιγμή του σκληρού αποχωρισμού στο λιμάνι της Λεμεσού

Τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την τουρκική εισβολή, 415 προσφυγόπουλα από την Κύπρο στοιβάχτηκαν στο πλοίο Πάτρα από το λιμάνι της Λεμεσού για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό τον Πύργο Ηλείας.

Ασυνόδευτα, ανήλικα, κάποια ορφανά, μα τα περισσότερα, παιδιά προσφύγων που μετά τον πόλεμο ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στη σκληρή πραγματικότητα που άφησε το μαύρο καλοκαίρι στο νησί.

«Θυμάμαι, όταν βγαίναμε πάνω στο καράβι μας μετρούσαν. Βρήκαν τρία διαφορετικά νούμερα. Οι κρατικές υπηρεσίες, κανείς αρμόδιος, δεν ήξεραν καν πόσοι ακριβώς είμαστε, πόσοι ακριβώς φύγαμε. Και μιλάμε για παιδιά που ήταν 6 χρονών, 8 χρονών, 10 χρονών. Ας σκεφτεί ο καθένας που έχει παιδί 6 χρονών, 8 χρονών, αν θα το ‘βαζε σε ένα καράβι, ασυνόδευτο…»

Γονείς οι οποίοι έχασαν τα πάντα από τους εισβολείς, αναγκάστηκαν να στείλουν τα μικρά παιδιά τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Τρεις άντρες σήμερα, οι Μ.Μ, Κ.Κ και Σ.Α, κατέθεσαν τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν τον Σεπτέμβριο του 1974, όταν άφησαν την πατρίδα τους, αλλά και όταν έφτασαν στην Ελλάδα και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία με προορισμό τον Πύργο Ηλείας.

«Θυμάμαι ότι περνούσαν από πάνω τα τουρκικά αεροπλάνα και στην αρχή μας έβαζαν κάτω στο αμπάρι, μέχρι που κάποιος είπε «βγάλτε τους πάνω να δουν ότι είναι παιδιά να μην τα βομβαρδίσουν».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με αποσπάσματα από τις μαρτυρίες

Τα 415 προσφυγόπουλα του 1974 – Η Αναχώρηση

Τα 415 προσφυγόπουλα του 1974 – Η Αναχώρηση{ Μια άγνωστη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας }Τον Σεπτέμβρη, μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και ενώ η κατάσταση παρέμενε ακόμη έκρυθμη, 415 προσφυγόπουλα από κατεχόμενα χωριά της Κύπρου, «στοιβάχτηκαν» στο πλοίο Πάτρα, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού για τον Πειραιά και με τελικό προορισμό τον Πύργο Ηλείας.—————Για την δημιουργία του video χρησιμοποιήθηκαν δυο φωτογραφίες, μια του @Michalis Michail και μια της Marianna Pafiti-Georgiou. Η τελευταία φωτογραφία, θεωρώ ότι είναι από τις ποιο δυνατές, που ξύπνησε σε όλους μας αναμνήσεις και συναισθήματα.Στο video ακούγονται αποσπάσματα από την εκπομπή "Από μέρα σε μέρα" του ΡΙΚ, οπού ο Michalis Michail, ο Κώστας Κωνσταντίνου και ο Savvas Aristodimou , καταθέτουν τις θύμισες τους από την κρίσιμη εκείνη περίοδο αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.——-@Παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 1974

Δημοσιεύτηκε από Christou Odysseas στις Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαήλ, Μαριάννα Παφίτη-Γεωργίου / Βίντεο: Οδυσσέας Χρήστου

Διαβάστε επίσης: Η κοτσίδα του ιερέα από τον Πόντο που αποκεφάλισαν οι Τούρκοι μέσα στο σπίτι του. Την έκοψε η σύζυγός του λίγο πριν τον θάψει στην αυλή του σπιτιού…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here