Κάποια παραμύθια δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά. Η νέα καμπάνια κινητοποίησης της UNICEF για τους πρόσφυγες, με τίτλο «Unfairy Tales», δηλαδή «Άδικα Παραμύθια», παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δώσει λύσεις, προσεγγίζοντας το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία. Τρία παραμύθια, βασισμένα σε αληθινές ιστορίες παιδιών, που έζησαν την κόλαση του πολέμου αλλά και τον τρόμο της φυγής κάτω από ανελέητες συνθήκες.
Τα «UnfairyTales – Άδικα Παραμύθια» είναι μέρος της πρωτοβουλίας #actofhumanity, που επικεντρώνεται στο ότι τα παιδιά είναι παιδιά, ανεξαρτήτως από το που προέρχονται και στο ότι κάθε παιδί έχει δικαιώματα και αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή.

«Ανεξαρτήτως από το που βρίσκονται στον κόσμο, όταν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών φτάνουν στον προορισμό τους, είναι η αρχή ενός άλλου ταξιδιού, όχι το τέλος του δρόμου», λέει η Παλόμα Εσκουδέρο, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF. Και συμπληρώνει: «Κάθε μέρα, παντού, άνθρωποι βοηθάνε αυτά τα παιδιά με μικρές πράξεις ανθρωπιάς. Αυτές οι πράξεις σπάνια δημιουργούν ειδήσεις, κάνουν όμως όλη τη διαφορά για κάθε παιδί πρόσφυγα και μετανάστη ξεχωριστά. Η UNICEF θέλει  να υπογραμμίσει αυτές τις πράξεις ανθρωπιάς για να εμπνεύσει και άλλους και να δείξει το δρόμο».

Η μία ιστορία – «Η Ivine και το Μαξιλάρι» – παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της 14χρονης Ivine και του μαξιλαριού της, του Pillow. Μετά από μια επικίνδυνη απόδραση από τη Συρία, η Ivine εγκαταστάθηκε σ’ έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γερμανία, όπου αντιμετώπισε νέες προκλήσεις.

Η ταινία «Η Malak και η Βάρκα», αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού και του ταξιδιού του μέσα σε μια βάρκα που βούλιαζε.

Η 7χρονη Μαλάκ
Η 7χρονη Μαλάκ

Η τρίτη ταινία, εστιάζει στην ιστορία του Mustafa, που αφού εγκατάλειψε το σπίτι του, αναρωτιέται ποιος έμεινε πλέον για να γίνει φίλος του.

«Οι ιστορίες αυτών των παιδιών δεν είναι ασυνήθιστες. Τουλάχιστον 65 εκατομμύρια παιδιά και νέοι άνθρωποι παγκοσμίως, είναι πρόσφυγες – έχοντας δραπετεύσει από τις συρράξεις, τη φτώχεια και τις ακραίες καιρικές συνθήκες – ψάχνουν να βρουν μια πιο σταθερή ζωή και ένα μέρος που να μπορούν να το πουν σπίτι», λέει η Παλόμα Εσκουδέρο.

Πηγή: Unicef Greece

Prosfygaki-Xios-700x477
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ποιο είναι το «προσφυγάκι» από τη Μικρασία που βρήκε στέγη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας; Η ιστορία του γλυπτού με το ξυπόλυτο βοσκόπουλο που ταξίδεψε με τους πρόσφυγες από τις αλλοτινές πατρίδες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here