Τελευταία κοσμική πύλη πριν από την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους είναι αυτή της Ουρανούπολης στον νομό Χαλκιδικής. Ένα παραθαλάσσιο χωριό με ιστορία από το 315 π.Χ. Το σημερινό χωριό οικοδομήθηκε στα ερείπια της αρχαίας Σάνης, από τον αδερφό του Κάσσανδρου, Αλέξαρχο. Πήρε το όνομα της από τις φράσεις «Ουρανίας Πόλεως» και «Ουρανιδών Πόλεως» που βρέθηκαν γραμμένες επάνω σε νομίσματα με τη μορφή της θεάς «Ουράνιας Αφροδίτης», που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι αιώνες αργότερα.
Από το λιμάνι μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Άγιον Όρος ή τα κοντινά νησάκια Δρένια.
Από το λιμάνι μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Άγιον Όρος ή τα κοντινά νησάκια Δρένια.
Δείτε μια εντυπωσιακή πτήση του συνεργάτη μας Haanity πάνω από την περιοχή και διαβάστε την μοναδική ιστορία για τον Πύργο – σύμβολο της περιοχής, που λειτούργησε ως μετόχι μοναχών με χώρο φύλαξης της βάρκας και είχε πολλές αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι πιο διάσημοι σύγχρονοι ένοικοι ήταν ένα ζευγάρι ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι ήρθαν να καλύψουν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και έμειναν έως το τέλος της ζωής τους.

 «Πύργος της Ουρανούπολης» ή «Πύργος Προσφορίου»

Πρόκειται για τον καλύτερα διατηρημένο πύργο της Χαλκιδικής. Κτίστηκε τον 12ο αιώνα και αποτελείται από έναν βυζαντινό περίβολο, τον λεγόμενο «μπαρμπακά». Ο Πύργος αποτελείται από τον ημιυπόγειο χώρο φύλαξης της βάρκας του μετοχίου, τους αποθηκευτικούς χώρους στο ημιανώγειο και το ανώγειο με το χαγιάτι. Υπήρχαν κι άλλα κτίρια: αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια. Επίσης, ένα παράκτιο κτιριακό συγκρότημα, που κάλυπτε τις λειτουργίες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέσω θαλάσσης, αλλά διευκόλυνε και τη μεταφορά των μοναχών, γνωστό και ως «αρσανά», που χρονολογείται από το 1865.

Αποτελείται από τον ημιυπόγειο χώρο φύλαξης της βάρκας του μετοχίου, τους αποθηκευτικούς χώρους στο ημιανώγειο, και το ανώγειο με το χαγιάτι. Υπήρχαν κι άλλα κτίρια: αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια. Σήμερα σώζεται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγάδικο.
Ο Πύργος είχε ημιανώγειο και ανώγειο με χαγιάτι. Υπήρχαν κι άλλα κτίρια: αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια. Σήμερα σώζεται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγάδικο.
O Πύργος απότελεί σύμβολο για την Ουρανούπολη. Ανήκει στη μονή Βατοπεδίου
Το 1379 φιλοξενήθηκε εδώ ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος, Στον σεισμό του 1585 έπαθε μεγάλες ζημιές και το 1858 ήταν ακατοίκητος και ερημωμένος. Η τελευταία μεγάλη καταστροφή που υπέστη ήταν όταν πυρπολήθηκε το 1821. O Πύργος αποτελεί σύμβολο για την Ουρανούπολη και ανήκει στη μονή Βατοπεδίου.

Η «Μαντάμ» και ο Sydney. Οι ξένοι κάτοικοι του Πύργου

Η δημοσιογράφος Joice NanKivell, ταξίδεψε στην Ευρώπη για να καλύψει τα γεγονότα του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1919 μαζί με το σύζυγό της, επίσης δημοσιογράφο Sydney Loch, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγες μέρες αργότερα βρέθηκαν στο νησάκι της Αμμουλιανής και αμέσως μετά στον Πύργο Προσφορίου, από τον οποίο γοητεύτηκαν και θέλησαν να κατοικήσουν.

Δεξιά ο δημοσιογράφος Sydney Loch. Η γραφομηχανή και τα γυαλιά του φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Πύργο Προσφορίου όπου λειτουργεί ως αξιοθέατο για το κοινό
Δεξιά ο δημοσιογράφος Sydney Loch. Η γραφομηχανή και τα γυαλιά του φυλάσσονται μέχρι σήμερα στον Πύργο Προσφορίου όπου λειτουργεί ως αξιοθέατο για το κοινό.
Η δημοσιογράφος Joice NanKivell με κατοίκους της Ουρανούπολης
Η δημοσιογράφος Joice NanKivell με κατοίκους της Ουρανούπολης

Την Joice οι χωριανοί την προσφωνούσαν ευγενικά «μαντάμ». Το ζευγάρι ευεργέτησε με κάθε τρόπο το μέρος όπου κατοίκησε και αγάπησε για πολλά χρόνια. Μοίραζαν φάρμακα, με φαναράκια τα βράδια στα σπίτι των συγχωριανών, ενώ συνέβαλαν ενεργά στην υφαντουργία. Έζησαν και πέθαναν στην Ουρανούπολη. Ο Sydney το 1954 και η Joice, το 1982, στα 95 της χρόνια.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την επίσημη σελίδα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here