ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ,
Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στους πολέμους οι στρατιώτες είναι πάντα νέοι.
Όμως, στις 19 Απριλίου 1775, την πρώτη μέρα της αμερικάνικης επανάστασης, η γηραιότερη γενεά είχε και αυτή τις νίκες της.

Σάμιουελ Γουίμορ
Σάμιουελ Γουίμορ

Στις μάχες του Λέξινγκτον και του Κονκόρντ, η αποικιακή εθνοφυλακή συγκρούστηκε με τους τρομερούς «κοκκινοχιτώνες» Βρετανούς, και τους έστειλε πίσω στη Βοστώνη.
Ένας από τους άντρες της εθνοφυλακής που απάντησε στο επαναστατικό κάλεσμα , ήταν ο Σάμιουελ Γουάιτμορ.
Ο 80χρονος Γουάιτμορ ήταν και ανάπηρος, όμως αυτό δεν επρόκειτο να τον σταματήσει.
Ξεκίνησε για να συμμετάσχει στη μάχη και μάλιστα δεν πήγε ελαφρά οπλισμένος.
Κουβαλούσε ένα τουφέκι, δυο πιστόλια και μια παλιά σπάθα ιππικού.
Καθώς πλησίαζαν οι Βρετανοί, πήρε θέση πίσω από έναν πέτρινο τοίχο και εξαπέλυε τόσο ακριβή πυρά, ώστε οι Βρετανοί έστειλαν ένα απόσπασμα για να τον εξουδετερώσει.

Καθώς πλησίαζαν, ο γέρος σκότωσε έναν άντρα με το τουφέκι και χτύπησε δυο άλλους με το πιστόλι του.
Προσπάθησε να πιάσει την σπάθα του, όταν τελικά οι Βρετανοί έπεσαν πάνω του.
Ένας Βρετανός στρατιώτης τον πυροβόλησε στο πρόσωπο, ενώ οι άλλοι, εκτός εαυτού, τον χτυπούσαν ξανά και ξανά με τις ξιφολόγχες.
Ο Σάμιουελ Γουάιτμορ τραυματίστηκε σε δεκατέσσερα διαφορετικά σημεία.
Όταν τον πήγαν στον γιατρό, μπορούσε να κουνήσει μόνο το κεφάλι του.
Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Γουάιτμορ είχε λίγες πιθανότητες να επιβιώσει.

Όμως επέζησε.
Έζησε αρκετά για να δει την ήττα των Βρετανών, την επικύρωση του συντάγματος και την άνοδο του Τζορτζ Ουάσινγκτον στην προεδρία.
Όταν πέθανε, ήταν πλέον 96 ετών, 18 ολόκληρα χρόνια μετά τη μάχη, στην οποία εκείνος ο γέρος στρατιώτης πολέμησε για την ελευθερία της Αμερικής.

Η ταφόπλακα του Γουίτμορ γράφει: «Ο Σάμιουελ Γουίτμορ, τότε 80 χρονών, σκότωσε τρεις Βρετανούς στρατιώτες. Τον πυροβόλησαν, τον κάρφωσαν, τον ξυλοκόπησαν και τον άφησαν να πεθάνει. Αλλά ανάρρωσε και έζησε μέχρι τα 98».

Σε ένα άλλο επεισόδιο, μια ομάδα ηλικιωμένων έστησε ενέδρα σε μια άμαξα πυρομαχικών των Βρετανών, σκότωσαν δύο Βρετανούς στρατιώτες και απώθησαν τους υπόλοιπους.
Πολλοί από τους στρατιώτες που έφευγαν από την παγίδα, έπεσαν πάνω σε μια εξαθλιωμένη ηλικιωμένη γυναίκα, που λεγόταν Μαμά-Μπάθρικ και την παρακάλεσαν να δεχτεί την παράδοσή τους και να τους οδηγήσει σε ασφαλές μέρος.
Στην Αγγλία, αυτό έκανε όσους εναντιώνονταν στον πόλεμο, να θέσουν το εξής ρητορικό ερώτημα: «Αν μια ηλικιωμένη Αμερικανίδα μπορεί να συλλάβει έξι Γρεναδιέρους, πόσοι στρατιώτες θα χρειαστούν για την κατάκτηση της Αμερικής;»

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως μια ασαφής διαταγή και οι προσωπικές βεντέτες μεταξύ αξιωματικών στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών στη μάχη της Μπαλακλάβα στη Κριμαία. Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας …

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here