Για την Κύπρο, την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, η κοινή γνώμη ήταν μία: οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν αγωνιστές της Ελευθερίας.
Για τους Βρετανούς βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις έως και σήμερα, η κοινή γνώμη είχε διαφορετική άποψη.
Ο Γρίβας και οι αντάρτες του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «κοινοί τρομοκράτες» οι οποίοι θυσίαζαν ανθρώπους χωρίς λόγο απλά και μόνο επειδή ήταν «μεγαλομανείς». Πολλές φορές οι Βρετανοί, κυκλοφορούσαν και φυλλάδια στα ελληνικά, υποσχόμενοι πως «Η τρομοκρατία της ΕΟΚΑ θα ηττηθεί».
Αυτή τη γνώμη, περί τρομοκρατίας, δεν τη συναντάμε μόνο στα φυλλάδια της εποχής αλλά και στην 7η τέχνη.
Έτσι, ήδη από τη δεκαετία του ’50 άρχισαν να κυκλοφορούν ταινίες που «παρουσίαζαν τι συνέβαινε» στα βουνά του Τροόδους.

One morning near Troodos

Η βρετανική ταινία του Iain MacCormick, είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε, σχετικά με την κυπριακή εξέγερση της ΕΟΚΑ. Πρόκειται για μία δραματική ταινία, η οποία αφορά την απαγωγή ενός Βρετανού δημοσιογράφου από τους αντάρτες της ΕΟΚΑ. Ακολούθως, οι Βρετανικές δυνάμεις καταφέρνουν να εντοπίσουν τους αντάρτες και ο δημοσιογράφος τους οδηγεί σε μία ενέδρα.
Η ταινία γυρίστηκε το 1956.

Private Potter

Τρία χρόνια μετά το τέλος του αγώνα, κυκλοφόρησε η ταινία «Private Potter». Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η διμοιρία του Potter βρίσκεται στα βουνά της Κύπρου αναζητώντας στρατιώτες της ΕΟΚΑ για να τους συλλάβει. Ξαφνικά, ο Potter φωνάζει και κλαίει δυνατά και σκοτώνει ένα συστρατιώτη του, με αποτέλεσμα να τον ακούσουν οι αντάρτες και να χαθούν στα βουνά καταφέρνοντας να ξεφύγουν από τους Βρετανούς.
Η στρατιωτική επιχείρηση διακόπτεται ανεπιτυχώς και ο Potter περνάει από ανάκριση προκειμένου να εξηγήσει και να απολογηθεί. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο λόγος που φώναξε ήταν επειδή είδε τον Θεό.
Τα πάντα ανατρέπονται όταν αρχίζει και πείθει τους γιατρούς της ανάκρισης πως εκείνο το βράδυ στα βουνά, είδε πραγματικά κάτι.

The High Bright Sun

Το «The High Bright» Sun ή διαφορετικά «McGuire, Go Home!» γυρίστηκε το 1964 από τον Ralph Thomas και είναι μία ταινία δράσης.
Η υπόθεση αφορά την Juno, μία φοιτήτρια αρχαιολογίας από την Αμερική η οποία αποφάσισε να επισκεφθεί το 1957 κατά τη διάρκεια του αγώνα, το νησί και να μείνει στο σπίτι ενός οικογενειακού τους φίλου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, γίνεται μάρτυρας μιας εκτέλεσης ενός Βρετανού στρατιώτη από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και την καλούν στο Αστυνομικό τμήμα για να αναγνωρίσει τους αντάρτες, όμως δεν είναι σε θέση να το κάνει. Εκεί γνωρίζει τον Βρετανό αξιωματικό McGuire με τον οποίο δημιουργεί ένα ερωτικό ειδύλλιο.
Όταν ένα βράδυ μαθαίνει πως το σπίτι στο οποίο φιλοξενείται αποτελεί κρησφύγετο των αγωνιστών, τότε μπαίνει στο στόχαστρο της οργάνωσης.
Η Juno αποφασίζει να εγκαταλείψει το νησί και να πάει στην Αθήνα.
Όμως στην ίδια πτήση βρίσκεται και ένας αγωνιστής της ΕΟΚΑ.

Act of Reprisal

Γνωστό και ως Αντεκδίκηση, «το Act of Reprisal», είναι γυρισμένο το 1961 από τον Ερρίκο Ανδρέου και τον Robert Tronson και είναι ένα αμερικανικό δράμα. Η υπόθεση, που εξελίσσεται στην Κύπρο, αφορά ένα ρομαντικό δράμα, με φόντο τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Ένας από τους Βρετανικούς αξιωματικούς πέφτει στα χέρια της ΕΟΚΑ και στον χώρο ομηρίας του ερωτεύεται την Ελένη, της οποίας ο αδελφός βρίσκεται στα βρετανικά κρατητήρια.
Στην ταινία, έλαβαν μέρος και Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Κώστας Καζάκος, Γιώργος Μούτσιος, Δημήτρης Νικολαϊδης και άλλοι.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς που γυρίστηκε παραμονές του Αττίλα στην Κερύνεια και θεωρήθηκε ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ των Τούρκων. Δεν βγήκε ποτέ στο σινεμά αλλά αργότερα σε βιντεοκασσέτες 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here