Το κείμενο έστειλε ο αναγνώστης της «ΜτΧ», Λίνος Υφαντής, φιλόλογος

Όσες δύσκολες ημέρες και αν περνάμε σήμερα, δεν θυμίζουν σε τίποτα την αναστάτωση που έφεραν εκείνες  του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.
Πριν από περίπου πενήντα χρόνια και με την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από σήμερα οι συνταγματάρχες έκλεισαν και τις τράπεζες.

Η διαταγή που εκδόθηκε περιελάμβανε την απαγόρευση κυκλοφορίας «περί την Δύσιν του Ηλίου», κλειστά Σχολεία και Πανεπιστήμια, όχι συγκεντρώσεις των τριών ατόμων σε ανοικτό χώρο, όχι συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο που χωρά περισσότερο από πέντε άτομα
Τα παραπάνω είναι γνωστά.
Εκείνο όμως που η ιστορική μνήμη δεν έδωσε ιδιαίτερη έως τώρα σημασία είναι τα οικονομικά μέτρα τύπου …capital control.
 Όπως αναφέρει το ραδιοφωνικό μήνυμα «από σήμερον και μέχρι νεοτέρας διαταγής κλείνει το χρηματιστήριο Αξιών και εμπορευμάτων, από σήμερον και μέχρι νεοτέρας διαταγής απαγορεύεται η ανάληψις καταθέσεων εκ των τραπεζών και εκ των ταμιευτηρίων, από σήμερον 21 Απριλίου 1967  παρατείνεται η προθεσμία εμφανίσεως συναλλαγματικών και γραμματίων επί δεκαήμερον, από σήμερα και μέχρι νεοτέρας διαταγής απαγορεύεται η αγορά χρυσών λιρών και ξένου συναλλάγματος, η οποιαδήποτε απόπειρα υπό εμπόρων αποκρύψεως τροφίμων θα θεωρηθεί ως δολιοφθορά και οι παραβάτες θα παραπέμπονται πάραυτα εις τα έκτακτα στρατοδικεία». Εκτός των παραπάνω απαγορεύτηκαν και οι συναλλαγές με χρυσές λίρες.
Θυμίζει κάτι;
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από το 1:50 και μετά:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here