Σχεδόν οκτώ δεκαετίες συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων.
Η αφορμή ήταν μια δολοφονία χαμηλόβαθμου διπλωματικού υπαλλήλου της Γερμανίας.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν όταν ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, αποφασίζει στης 27 Οκτωβρίου 1938 τον ξεριζωμό 12.000 Πολωνοεβραίων κατοίκων της Γερμανίας. Όσοι αντιστάθηκαν, εκτελέστηκαν.
Χιλιάδες οικογένειες διαλύθηκαν και έχασαν τα πάντα. Θυμός, οργή και απελπισία κυριαρχούσαν στους ανήμπορους να αντιδράσουν Εβραίους.
Στις 3 Νοεμβρίου η αδερφή του Εβραίου Έρτζελ Γκρίσπαν έστειλε ένα γράμμα στους γονείς της, στο οποίο τους ενημερώνει για τις ανησυχίες της ότι κάτι κακό θα συνέβαινε, διότι ο αδερφός της σκόπευε να δολοφονήσει τον Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι. Ο Γκρίσπαν ήτανε 17 χρόνων και σπούδαζε στο Παρίσι, ενώ η οικογένειά του ζούσε στο Αννόβερο απο το 1914. Ο Γκρίσπαν τελικά απέτυχε να σκοτώσει τον Γερμανό πρέσβη, αλλά τραυμάτισε σοβαρά τον τρίτο γραμματέα του πρέσβη Έρνστ Φομ Ράθ.

kristalnachth 3
Οι ναζί καταστρέφουν και καίνε εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές μέχρι ο Καίμπελς να πει: Αλτ

 Το χρονικό της απόπειρας.
Στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 9:45 το πρωί, ο Γκρίσπαν κατευθύνεται στη γερμανική πρεσβεία. Στον χώρο υποδοχής της πρεσβείας δηλώνει ότι είναι Γερμανός κάτοικος και θέλει να δει κάποιον διπλωματικό υπάλληλο. Δεν ζήτησε κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Λίγο αργότερα ο Πολωνό-Εβραίος φοιτητής αξιώνει να δει τον Γερμανό πρέσβη με την πρόφαση ότι έχει να του παραδώσει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο.

Ο υπάλληλος της πρεσβείας που συνόδευε τον Γκρίσπαν ρωτάει τον Έρνστ Φομ Ράθ αν ο πρέσβης είναι διαθέσιμος. Ο Γκρίσπαν δεν έχασε καιρό. Έβγαλε το ρεβόλβερ που είχε και πυροβόλησε 5 φορές τον Ραθ, στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ο Γκρίσπαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών φώναξε… »Είσαι ένας βρωμιάρης».

Ο Εβραίος φοιτητής δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ούτε έκανε καμία προσπάθεια να δραπετεύσει. Γερμανός διπλωμάτης διακομίζεται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος, ενώ ο Χίτλερ μόλις μαθαίνει για το συμβάν στέλνει τον προσωπικό του γιατρό Κάρλ Μπράντ.

KristallnachtΤότε ακούστηκαν κάποιες φήμες πως ο γιατρός του Χίτλερ είχε σαν αποστολή να μην κάνει το παραμικρό ώστε ο Γερμανός διπλωμάτης να ξεφύγει από τον θάνατο, που ήρθε δύο μέρες αργότερα.
Ο δρόμος για να κατηγορήσει και να αρχίσει να καταστρέφει τους Εβραίους υλικά, ψυχικά και σωματικά είχε ανοίξει. Τα νέα στο Βερολίνο φτάνουν αστραπιαία και ένα κλίμα υστερίας εξαπλώνεται εναντίον των Εβραίων. Στα μάτια των Γερμανών ο δολοφόνος του Γερμανού διπλωμάτη δεν ήτανε ο Γκρίσπαν, αλλά όλοι οι Εβραίοι.

Η μέρα της δολοφονίας του Ράθ ήτανε η 7η Νοεμβρίου μέρα επετειακή για το Ναζιστικό κόμμα. Οι Ναζί γιόρταζαν τη 15η επέτειο από το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπυραρίας, όπου ο Χίτλερ αποπειράθηκε να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

nyxta kristallonΟ Γκέμπελς, υπουργός της Προπαγάνδας του Ράιχ, αναλαμβάνει δράση. Πάνω από 1.000 συναγωγές καταστρέφονται και 7.500 επιχειρήσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Επιπλέον, 30.000 Εβραίοι της Γερμανίας οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η νύχτα των Κρυστάλλων ήτανε η αρχή για το Ολοκαύτωμα. Ένα Ολοκαύτωμα που στοίχισε τις ζωές 6.000.000 ανθρώπων. Οι Γερμανοί πολίτες απλά παρακολουθούσαν χωρίς να αντιδρούν, τα  τζάμια από τις καταστροφές προμήνυαν την αρχή του τέλους για τους Εβραίους.

Αριέλ Λεκαδίτης
Μεταπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Χάιφας Τμήμα Μεταπτυχιακού για το Ολοκαύτωμα

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected]
Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here