Πιστοί στον μεγάλο στρατηλάτη, οι άνδρες της στρατιάς του Ναπολέοντα έκαναν παρέλαση για δεκαετίες στο Παρίσι κάθε χρόνο στις 5 Μαίου, στην επέτειο του θανάτου του Γάλλου αυτοκράτορα. Η πρώτη παρέλαση έγινε το 1821, έξι χρόνια μετά την ήττα του Βοναπάρτη στο Βατερλό. Κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων από το 1803 έως το 1815, οι θρυλικές στρατιές του Ναπολέοντα αντιμετώπισαν στρατούς από όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρώπης.
napoleon veteran 4Υπολογίζεται ότι ο Βοναπάρτης έδωσε 60 μάχες σε αυτό το διάστημα και έχασε μόνο τις 7, κυρίως προς το τέλος, οπότε και οι αντικειμενικές συνθήκες δεν ήταν πλέον με το μέρος του.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ή καταστροφική εκστρατεία στη Ρωσία από το 1812 έως το 1814, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε ο ανθός του αυτοκρατορικού στρατού,  από τις κακουχίες και την εξάντληση και όχι από κάποια μάχη.
napoleon vetaran 2Η ήττα στη μάχη του Βατερλό ήταν η χαριστική βολή και μετά από αυτήν, η Γαλλία απώλεσε σχεδόν όσα εδάφη είχε κατακτήσει ο αυτοκράτορας στα πεδία των μαχών.
Σε όλη αυτή την πορεία όμως, ο Ναπολέων είχε στο πλευρό του εξαιρετικούς πολεμιστές που παρέμεναν ορκισμένοι υπερασπιστές του και μετά το τέλος του πολέμου.
Quartermaster Sergeant Delignon in the uniform of a Mounted Chasseur of the Guard, 1809-1815Για να τον τιμήσουν , οι άνδρες αυτοί φορούσαν κάθε χρόνο τις στολές τους και έκαναν παρέλαση στην Πλας Βεντόμ, στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το 1858 φωτογραφήθηκαν και έτσι υπάρχει σήμερα το αποτύπωμα αυτής της εκδήλωσης. Οι στρατιώτες του Ναπολέοντα βρίσκονταν πλέον στην 7η δεκαετία της ζωής τους, αλλά όπως φαίνεται δεν είχαν χάσει καθόλου την περηφάνια τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here