Απρίλιος 1945. Αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο βάλλεται από αντιαεροπορικά πυρά. Το αριστερό φτερό αποκολλάται και βρίσκεται  στον αέρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν συντριβεί στο έδαφος. Ήταν 8 Απριλίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αεροπλάνο ανήκε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία και ονομαζόταν «Wee Willie». Πιλότος ήταν ο Αμερικανός Ρόμπερτ Φούλερ και το πλήρωμα αποτελούσαν οχτώ Αμερικανοί στρατιώτες. Εκείνη την ημέρα απογειώθηκαν από το Κεϊμπριτζσάιρ της Αγγλίας με σκοπό να βομβαρδίσουν τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στη Σαξονία- Άνχαλτ της Γερμανίας.

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου. Οι φωτογραφίες ανήκουν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ
Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου. Οι φωτογραφίες ανήκουν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Το αεροπλάνο είχε μπει στον πόλεμο πριν από ένα χρόνο και τρεις μήνες.  Επρόκειτο για τετρακινητήριο βαρύ βομβαρδιστικό, το οποίο είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Boeing για τις ανάγκες της αμερικανικής αεροπορίας και ήταν γνωστό ως  «ιπτάμενο φρούριο». Είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει πολλά φορτία και να διανύει μακρινές αποστάσεις από μεγάλο υψόμετρο.
Ήταν εφοδιασμένο με πυροβόλα όπλα και στο μπροστινό του μέρος διέθετε περιστρεφόμενο πυργίσκο, στον οποίο βρισκόταν πολυβόλο Μ2 Browning.

Το πλήρωμα του Wee Willie στις 14 Φεβρουαρίου 1944, πριν ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Δυτική Ευρώπη
Το πλήρωμα του Wee Willie στις 14 Φεβρουαρίου 1944, πριν ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη δυτική Ευρώπη

Μέχρι την ημέρα συντριβής είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 120 αποστολές.
Καθώς πετούσε μέσα από τα σύννεφα και αναζητούσε στόχο, χτυπήθηκε κοντά στον κινητήρα από εχθρικό αντιαεροπορικό.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία άλλου πιλότου, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στα 20.500 πόδια και άρχισε να χάνει ύψος. Έπιασε φωτιά και όταν έφτασε στα 5.000 πόδια, το αριστερό του φτερό αποκολλήθηκε. Ακολούθησαν αμέσως δύο μεγάλες εκρήξεις.
Αρχικά πίστεψαν ότι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν είχε επιβιώσει, καθώς δεν είδαν κάποιον να εγκαταλείπει το αεροσκάφος πριν τη συντριβή.
Ωστόσο, όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο πιλότος πρόλαβε να εκτοξευθεί και προσγειώθηκε επιτυχώς. Όμως, οι Γερμανοί τον έπιασαν αιχμάλωτο και μέχρι το τέλος του πολέμου παρέμεινε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
Ήταν μια από τις τελευταίες αεροπορικές τραγωδίες του πολέμου καθώς 31 ημέρες αργότερα οι Γερμανοί έχασαν και ο πόλεμος τελείωσε οριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here