Οι εικόνες των τουρκικών στρατευμάτων να παρελαύνουν στην Κύπρο, τα αντίσκηνα με τους πρόσφυγες, οι βομβαρδισμένες πόλεις και οι αιχμάλωτοι θα στοιχειώνουν γενιές ολόκληρες στο νησί.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες λιγότερο γνωστές, οι οποίες αποτυπώνουν τον πόνο του αποχωρισμού μεταξύ Κυπρίων το 1975, όταν οι Τουρκοκύπριοι στοιβάζονταν στα λεωφορεία για να πάρουν τον δρόμο για τον «Βορρά».  Οι μετακινήσεις των πληθυσμών μετά τον πόλεμο ήταν απο τις χειρότερες «σκηνές» ενός δράματος χωρίς τέλος, με φίλους και γνωστούς να χάνονται μια για πάντα και το μέλλον να είναι κάτι περισσότερο απο αβέβαιο.

Η ώρα του αποχωρισμού

«Το Τείχος μας / Duvarimiz»

Το 1993 ο Πανίκος Χρυσάνθου και η Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έφτιαξαν το ντοκιμαντέρ «Το Τείχος μας / Duvarimiz», παρουσιάζοντας ιστορίες Κυπρίων που «χάθηκαν» γιατί τους χώριζε πλέον η διαχωριστική γραμμή. Το πιο συγκινητικό σημείο του ντοκιμαντέρ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φιλιούνται για τελευταία φορά, με τους δεύτερους να επιβιβάζονται σε λεωφορεία κατά εκατοντάδες, παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς στον ίδιο τους τον τόπο.

Δείτε το απόσπασμα

Πληροφορίες: citypress.cy

Διαβάστε επίσης: «Αυτό δεν θα αντέξω να το δω». Ο άνθρωπος που μετέφερε την ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια πέθανε τρεις μέρες πριν μπουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε το 1924 από πρόσφυγες μέσα σε κατάστημα αθλητικών!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here