Η γυναίκα ακινητοποιεί τον στρατιώτη πιάνοντας τον από τα μαλλιά και τοποθετεί το μακρύ μαχαίρι στο λαιμό του. Είναι η Νίβς Φερνάντεζ, πρώην δασκάλα και η μοναδική γυναίκα – ηγέτης ανταρτών στις Φιλιππίνες.

Πρόκειται για μια στιγμή εκπαίδευσης. Αυτό που προσπαθεί να δείξει στον αμερικανό στρατιώτη, Άντριου Λουπίμπα είναι ο αθόρυβος τρόπος με τον οποίο σκοτώνει Ιάπωνες, κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής Κατοχής.
Την εικόνα απαθανάτισε ο Στάνλει Τρούτμαν, στο Leyte Island των Φιλιππίνων, το 1944.
Η Φερνάντεζ, μάθαινε στους στρατιώτες της πως να περικυκλώνουν τον εχθρό και να αντιστέκονται στις επιδρομές. Έτσι κατάφερε με τους 110 ντόπιους συμπατριώτες της να σκοτώσουν πάνω από 200 Ιάπωνες με τα μαχαίρια τους και μόνο. Οι αντίπαλοι προσέφεραν πάνω από 10 χιλιάδες πέσος για το κεφάλι της.

 Νίβς Φερνάντεζ, πρώην δασκάλα και η μοναδική γυναίκα - ηγέτης ανταρτών στις Φιλλιπίνες
Νίβς Φερνάντεζ, πρώην δασκάλα και η μοναδική γυναίκα – ηγέτης ανταρτών στις Φιλιππίνες

Οι Φιλιππινέζοι χρησιμοποιούσαν ως όπλο το «μπόλο». Ένα μακρύ μαχαίρι που ήταν χρήσιμο για την εκκαθάριση της βλάστησης και για γεωργικές εργασίες.
Λόγω της διαθεσιμότητας του, μιας και κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον από ένα, έγινε το βασικό τους όπλο.
Υπάρχει μια ιστορία για διάφορες φυλές των Φιλιππίνων, που αφορά στο τελετουργικό μετά τον αποκεφαλισμό των εχθρών τους. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, έστηναν ενέδρες στους Ιάπωνες στρατιώτες μέσα στα δάση.
Τα κεφάλια που έφερναν πίσω στη φυλή τα χρησιμοποιούσαν σε τελετές και τα παλούκωναν. Ακόμα και σήμερα υπάρχει φόβος για την ύπαρξη παρόμοιων φυλών.

Αμερικανοί στρατιώτες προσπερνούν το νεκρό Ιάπωνα στρατιώτη στην περιοχή του Leyte Island.
Αμερικανοί στρατιώτες προσπερνούν τον νεκρό Ιάπωνα στρατιώτη στην περιοχή του Leyte Island.

Ο σιωπηλός θάνατος

Ο καθιερωμένος τρόπος που προτιμούσαν οι ντόπιοι για να σκοτώνουν τους Ιάπωνες ήταν αυτός της Φερνάντεζ. Η τεχνική ήταν συγκεκριμένη. Σκοπός ήταν να κοπεί με μια γρήγορη κίνηση η καρωτιδική αρτηρία. Ήταν στιγμιαία οδυνηρό, αλλά το θύμα έχανε άμεσα τις αισθήσεις του. Αυτό που έπρεπε να καταφέρουν ήταν η απότομη μαχαιριά, στο μαλακό σημείο κάτω από το λοβό του αυτιού. Μια ανοδική κίνηση με το μαχαίρι και όλα είχαν τελειώσει. Τις περισσότερες φορές, τα θύματα δεν προλάβαιναν να βγάλουν ούτε ψίθυρο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Φιλιππινέζοι θρήνησαν και αυτοί χιλιάδες θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
1913-womanΗ γυναίκα στην φωτογραφία καταδικάστηκε σε θάνατο με τη μέθοδο της «περιτείχισης» το 1913. Σύντομα θα της επιτεθούν τα όρνεα! Οι φυλακές-φέρετρα της Μογγολίας...

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here