Το 1473,  Ιάκωβος Γ’ διαδέχθηκε σε νηπιακή ηλικία  τον πατέρα του Ιάκωβο Β’ που ήταν βασιλιάς της Κύπρου. Το νήπιο όμως δεν έζησε πολύ. Τα επόμενα δύο χρόνια οι Βενετοί φρόντισαν να εξαφανίσουν από το νησί όλα τα νόθα παιδιά του πατέρα του, που σύμφωνα με τη διαθήκη του θα ήταν οι νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου. Η δυναστεία των Πουατιέ-Λουζινιάν σύντομα θα έφτανε στο τέλος της.

Τα μπάσταρδα ( από την βενετική λέξη bastardo)

Ο τελευταίος βασιλιάς των Λουζινιάν, Ιάκωβος Β’, πριν νυμφευθεί την Αικατερίνη Κορνάρο, είχε αποκτήσει τρία νόθα παιδιά. Στη διαθήκη του ανέφερε «…το παιδίν μου θέλω να έχει το ρηγάτον (αναφερόμενος στον Ιάκωβο Γ’) και αν του έρθη θάνατος, θέλω το ρηγάτον να το έχη ο πάσταρδος ο Τζένιος και αν πεθάνη ο Τζένιος, να το έχη ο Τζιας κι ανίσως κι αν δεν ζήση απ’ εκείνους να το έχει η παστάρδα μου». Τα τρία νόθα παιδιά του Ιάκωβου Β’ ήταν η Κάρλα, μητέρα της οποίας παραμένει άγνωστη, ο Ευγένιος ή Τζένιος η μητέρα του οποίου ανήκε στην οικογένεια Flatri και ο Ιωάννης ή Τζιας, η μητέρα του οποίου ονομαζόταν Έλενα.

Δεξιά ο Ιάκωβος Β', αριστερά η Αικατερίνη Κορνάρο και επάνω ο γιος τους Ιάκωβος Γ'
Δεξιά ο Ιάκωβος Β’, αριστερά η Αικατερίνη Κορνάρο και επάνω ο γιος τους Ιάκωβος Γ’
Η εξορία

Ωστόσο, μόλις ο νόμιμος διάδοχος Ιάκωβος Γ’ πέθανε, το Συμβούλιο των Δέκα της Βενετίας αποφάσισε να απομακρύνει τα νόθα παιδιά από το νησί.

Το Συμβούλιο των Δέκα
Το Συμβούλιο των Δέκα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1476, μεταφέρθηκαν στη Βενετία κι από εκεί στην Πάδοβα, μαζί με τη γιαγιά τους και μητέρα του Ιακώβου Β΄, Μαρία των Πατρών.

Οι Βενετοί μόλις είχαν τερματίσει τη δυναστεία των Λουζινιάν. Κανένας δεν μπορούσε να διεκδικήσει πλέον τον θρόνο κι έτσι η κυριαρχία τους στο νησί εδραιωνόταν με κάθε τρόπο. Η Φραγκοκρατία έφτανε στο τέλος της.

Το βασιλικό στέμμα που έγινε λουλουδένιο στεφάνι

Στις 27 Αυγούστου η Μαρία των Πατρών μαζί με τους δύο γιους του Ιακώβου Β΄μεταφέρθηκαν σε φρούριο της Πάδοβας. Εκεί δόθηκε η εντολή να επιτηρούνται με πλήρη ασφάλεια.
Όπως αναφέρει ο Avon Harff οι δύο νέοι ήταν λεβεντόκορμοι άνδρες και έπρεπε να υπάρχει αυστηρή φρούρηση. Ένα μήνα πριν όμως, η αδελφή τους Κάρλα που έπασχε από κάποια σοβαρή ανίατη ασθένεια, έχασε τη ζωή της. Το Συμβούλιο των Δέκα, αποφάσισε να την θάψει αποδίδοντάς της τιμές με μια πρέπουσα κηδεία.

diatagma-sivoulio-ton-deka
Είχαν όμως αποφασίσει μετά από την «πρέπουσα κηδεία» να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που την συνέδεε με τον βασιλικό τίτλο.
Με ένα διάταγμά τους, το στέμμα σβήστηκε και στη θέση του ζωγράφισαν ένα στεφάνι με άνθη.

Με πληροφορίες από «Άγνωστες εξεγέρσεις στην Κύπρο», Χρονικό του Πολίτη 

basiliasΔιαβάστε επίσης στη ΜτΧ: 
«Ο Δαίμων της Πορνείας». Τα ερωτικά σκάνδαλα της βασίλισσας Ελεονώρας που οδήγησαν στη δολοφονία του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’. Οι συνωμότες του έκοψαν ακόμη και τους όρχεις …

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here