Ιανουάριος 1964. Εκατοντάδες άτομα με χιτώνες στέκονται μπροστά από επιβλητικά κτίρια της ρωμαϊκής αγοράς. Παρακολουθούν την εκτέλεση προδοτών από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κόμμοδο, ο οποίος σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ήταν παράφρων και θέλησε να εμφανισθεί ως μονομάχος στο Κολοσσαίο.

Η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε στη Ρώμη, αλλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας  του 1964  «Η πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας».
Πρόκειται για μια από τις πιο ακριβές παραγωγές του κινηματογράφου στην οποία πρωταγωνίστησε η Σοφία Λόρεν.

Σκηνή της ταινίας «Η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας». Τα σκηνικά ήταν μεγαλοπρεπή και αληθοφανής. Πλήθος κομπάρσων με ρούχα και εξοπλισμό εποχής. Ο ορισμός της υπερπαραγωγής

Τα αρχαία κτίρια της ρωμαϊκής αγοράς δημιουργήθηκαν κοντά στη Μαδρίτη. Μέχρι σήμερα, θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο κινηματογραφικό σετ, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες κάποιας ταινίας. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας και σε αυτά συμμετείχαν εκατοντάδες κομπάρσοι.
Η ταινία κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια – η αμοιβή της Σοφία Λόρεν έφθασε το 1.000.000 δολάρια.
Σκηνοθέτης ήταν ο Άντονι Μαν και πρωταγωνιστής  ο Στίβεν Μπόιντ, ο οποίος υποδυόταν τον Λίβιο.
Αρχικά ο ρόλος του είχε προταθεί στον Τσάρλτον Ίστον, αλλά παραιτήθηκε μόλις έμαθε ότι θα πρωταγωνιστούσε η Σοφία Λόρεν, καθώς δεν τη συμπαθούσε από παλαιότερη συνεργασία τους.

Η Σοφία Λόρεν ως Λουσίλα

Στην αρχή της ταινίας εμφανιζόταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Άλεκ Γκίνες.
Σύμφωνα με το σενάριο, δηλητηριάστηκε από τον βιολογικό του γιο Κόμμοδο, επειδή αποφάσισε να χρίσει κληρονόμο τον υιοθετημένο γιο του, Λίβιο.
Μετά τον θάνατό του Αυρήλιου, την διακυβέρνηση της Ρώμης ανέλαβε ο Κόμμοδος ο οποίος δεν ενδιαφερόταν για τον λαό του και αποφάσισε να καταδικάσει την αδερφή του Λουσίλα σε θάνατο. Τότε ήρθε αντιμέτωπος με τον Λίβιο, σε μια αντιδικία που θα έκρινε τη μοίρα της αυτοκρατορίας.
Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1964.
Παρά το εντυπωσιακό καστ, τα κοστούμια και τα σκηνικά, η ταινία απέτυχε εισπρακτικά.

Το εντυπωσιακό σκηνικό που θύμιζε ρεαλιστικά την αρχαία Ρώμη. Η Σοφία Λόρεν πήρε ένα μυθικό ποσό αλλά καταστράφηκαν καριέρες όπως και ο ανιψιός του Τρότσκι

Μάλιστα, ήταν ο λόγος που ο παραγωγός, Σάμιουελ Μπρόνστον αναγκάστηκε να κλείσει την εταιρεία παραγωγής του.
Ο Μπρόνστον ήταν ανιψιός του Λέον Τρότσκι και είχε γυρίσει μεγάλες παραγωγές όπως «Ελ Σιντ», «Τζακ Λόντον» και  «55 μέρες στο Πεκίνο».
O Άλεκ Γκίνες δήλωσε ότι δεν του άρεσε το σενάριο και είδε μόνο τα 20 λεπτά της ταινίας, ενώ ο Στίβεν Μπόιντ, που υποδυόταν τον Λίβιο, κατηγόρησε την αποτυχία της ταινίας για την πτώση της καριέρας του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here