news247

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών πάγωσε όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, καθώς η χώρα μας έχει λόγους να ανησυχεί για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που φαίνεται ότι θα προκύψει απέναντι μας την επόμενη ημέρα.

Η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία βέβαια θα αργήσει αρκετά όπως έχουν τα πράγματα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, αφού οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για την τρίτη αξιολόγηση και για τον ρόλο του ΔΝΤ θα περιμένουν καιρό ακόμη. Και κυρίως με ένα συνασπισμό Τζαμάικα και την Άνγκελα Μέρκελ υπό πίεση εκ δεξιών λόγω της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και από τη δεξιά πτέρυγα του δικού της συνασπισμού κομμάτων, τα πράγματα δε θα είναι καθόλου απλά.

Ο συνασπισμός «Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων

Ποιο είναι όμως ειδικότερα το βασικό σενάριο για την επόμενη ημέρα και γιατί προβληματίζει και την Αθήνα: Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελεσμάτων του κρατικού ZDF, η CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) κινείται στο 32,9%, η SPD (Σοσιαλδημοκράτες) στο 20,8%, η Alternative fuer Deutschland (Εναλλακτική για τη Γερμανία) στο 13%, η FDP (Φιλελεύθεροι) στο 10,4%, οι Gruenen (Πράσινοι) στο 9% και η Linke (Αριστερά) επίσης στο 9%.

Τις πιο σημαντικές απώλειες έχουν υποστεί οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, καθώς έχασαν 8,6% σε σχέση με το 2013 και σχεδόν ίσο είναι το ποσοστό κατά το οποίο αύξησε τη δύναμη της η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια οριακά δεν είχε καταφέρει να περάσει το όριο και να μπει στο Bundestag.

Η AfD ενισχύθηκε κατά 8,2%, όμως δεν προέρχεται όλο αυτό το ποσοστό από απογοητευμένους ψηφοφόρους της CDU/CSU, καθώς το λαϊκιστικό κόμμα της άκρας δεξιάς ψήφισαν 1,2 εκατομμύριο ψηφοφόροι που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, υπήρξε μετακίνηση αξιοσημείωτου αριθμού ψηφοφόρων απευθείας από την SPD στην AfD. Το πιο εντυπωσιακό; Η AfD είναι δεύτερο κόμμα στην πρώην ανατολική Γερμανία!

Τουλάχιστον βέβαια οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτο κόμμα: Οι Σοσιαλδημοκράτες όχι μόνο δεν κατάφεραν την ανατροπή, αλλά είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 4,9%. Η FDP αύξησε το ποσοστό της κατά 5,6% επιστρέφοντας στο γερμανικό κοινοβούλιο (είχε μείνει εκτός το 2013, πληρώνοντας την μέχρι τότε συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ). Μικρή άνοδο (0,6% και 0,4% αντίστοιχα) είδαν οι Πράσινοι και η Linke.

Το νέο Bundestag εκτιμάται ότι θα έχει επιπλέον 60 έδρες (ο αριθμός των εδρών στο γερμανικό εθνικό κοινοβούλιο δεν είναι σταθερός και εξαρτάται από το αποτέλεσμα, λόγω του εκλογικού συστήματος).

Ο αριθμός λοιπόν των εδρών αναμένεται να ανέλθει σε 695 και από αυτές, 240 έδρες θα λάβει η CDU/CSU, 152 η SPD, 95 η AfD, 76 η FDP, 66 οι Πράσινοι και 66 η Linke.

Για απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 348 έδρες. Ένας μεγάλος συνασπισμός (Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες) θα συγκέντρωνε 392 έδρες. Ομως, η ηγεσία του SPD σύσσωμη από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα μείνουν στην αντιπολίτευση, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως μήνυμα κατά του μεγάλου συνασπισμού και επικαλούμενοι ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή την περίπτωση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες μαζί με τους Φιλελεύθερους όμως έχουν 316 έδρες και συνεπώς δε διαθέτουν αυτοδυναμία. Επομένως απαιτείται και η σύμπραξη των Πράσινων σε ένα συνασπισμό “Τζαμάικα” όπως τον αποκαλούν οι Γερμανοί από τα χρώματα των τριών κομμάτων που θυμίζουν τη σημαία της χώρας αυτής. CDU/CSU, FDP και Πράσινοι διαθέτουν και οι τρεις μαζί 382 έδρες.

Πρόκειται για μία πύρρειο νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ. Επανεκλέγεται καγκελάριος για τρίτη φορά, αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το μικρότερο ποσοστό μετά το Β’ Παγκόσμιο και επιπλέον έχει μία δύσκολη κυβερνητική εξίσωση να λύσει. Όπως είχε πει ο υποψήφιος με την CDU στο Βερολίνο, στέλεχος του κλίματος και περιβάλλοντος Μέρκελ, Thomas Heilmann στο News 24/7 την παραμονή των εκλογών, η “Τζαμάικα” είναι στην πραγματικότητα συνασπισμός τρεισίμισι κομμάτων, καθώς η CDU έχει και την CSU (τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές), ενώ FDP και Πράσινοι θα έχουν το άγχος να μην κονιορτοποιηθούν- και το άγχος είναι πάντα κακός σύμβουλος.

Η ανησυχία της Αθήνας για το υπουργείο Οικονομικών 

Η FDP προκαλεί ανατριχίλα στην Αθήνα, διότι είναι το μόνο κόμμα που σε αυτή την προεκλογική περίοδο είχε θέσει ζήτημα για την Ελλάδα (η AfD δεν δίνει έμφαση πλέον στα της Ευρώπης και του ευρώ, αλλά στο προσφυγικό). Οι Φιλελεύθεροι δε θέλουν να δοθεί απολύτως τίποτε στην Ελλάδα σε σχέση με το χρέος και ουδείς από την CDU πρόκειται να τσακωθεί μαζί τους για το αντίθετο.

Το να επιμείνουν δε οι Φιλελεύθεροι σε αυτό που είχαν πει την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη, δηλαδή να ζητήσουν το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τελικά να… νοσταλγήσουμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακόμη όμως και να αφήσει ήσυχη σχετικά την Ελλάδα η FDP, η νέα κυβέρνηση θα είναι μία δύσκολη άσκηση λεπτών ισορροπιών στο πλαίσιο μίας συμμαχίας που δεν έχει δοκιμασθεί ξανά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μερκελ: Στο προσφυγικό απέδωσε τις απώλειες

Η δε Άνγκελα Μέρκελ νιώθει την πίεση εκ δεξιών και έσπευσε στις δηλώσεις της να θέσει ως στόχο τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών. Σύμφωνα με τη Μέρκελ αυτό θα γίνει με την ενίσχυση της οικονομίας, με λύσεις στο προσφυγικό και με πίστη στην Ευρώπη.

Τι εννοεί όμως μένει να φανεί. Αλλά μάλλον είναι λίγο δύσκολο η Μέρκελ που είναι η καγκελάριος των συμβιβασμών και ουχί των τολμηρών τομών, να δώσει έμφαση σε μία πολιτική ανάπτυξης στο εσωτερικό της Γερμανίας και κατά συνέπεια και στην Ευρώπη, ενώ μία σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας στο προσφυγικό μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για την Ελλάδα χώρα πρώτης υποδοχής. Την ατζέντα στη Γερμανία και την Ευρώπη τη βάζει πλέον η ακροδεξιά και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here