news247:

Δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, διαψεύδοντας δημοσίευμα του Guardian το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα υπουργού έκανε λόγο για ανησυχία Grexit. «H έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα – μέλος»
Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας,έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα του Guardian στο οποίο φέρεται να μιλά Έλληνας υπουργός ο οποίος εκτιμά πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα φέρει πιθανή αναζωπύρωση του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί το Brexit να αποδειχθεί ευνοϊκό για την Ελλάδα, αφού θα ενισχυθεί το αίσθημα ενότητας της ευρωζώνης, στο βαθύτερο μέλλον όμως οι συνέπειες θα είναι διαφορετικές.

Έλληνας υπουργός που επικαλείται ανώνυμα η Βρετανική εφημερίδα “Guardian” λέει ότι «η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί. Βραχυπρόθεσμα το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη. Όμως μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί».

Από τη πλευρά του, ο κ.Μάρδας,  τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Brexit και Grexit καθώς η έξοδος της Βρετανίας αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάποια χώρα – μέλος και συμπλήρωσε πως «δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική σύνδεσης». «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως να είχαμε κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε», πρόσθεσε. «Από τη στιγμή που δεν ανήκει ούτε στη συνθήκη του Σένγκεν, τότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση», είπε.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, για την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.

Μετά το Brexit, το Βερολίνο καλείται να διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ, κρίνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Liberation: «Καλή τύχη» εύχεται στη Βρετανία το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας, δείχνοντας τον Μπόρις «μετέωρο» με μια βρετανική σημαία στο χέρι
Liberation: «Καλή τύχη» εύχεται στη Βρετανία το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας, δείχνοντας τον Μπόρις «μετέωρο» με μια βρετανική σημαία στο χέρι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Μπιλτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στην προσεχή έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρέπει να εξεταστεί «πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τα λαϊκιστικά κινήματα με τρόπο αποφασιστικό και ενωμένο», συνέχισε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απέκλεισε την υπόθεση νέων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο μέτρο που «οι λαϊκιστές (…) δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλλουν ηχηρά τις πολιτικές και αντιευρωπαϊκές» ιδέες τους.

Πάντως «οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος αυτής της χοντροκομμένης υποκίνησης μίσους. Μπορεί να αποδειχθεί γρήγορα ότι η Μεγάλη Βρετανία πήγαινε καλύτερα όταν ήταν μέσα στην ΕΕ», έκρινε ο Γιούνκερ.

brexit kolazΔιαβάστε ακόμα: Το σχέδιο Σόιμπλε για την αποχώρηση της Βρετανίας και οι φόβοι του Βερολίνου για ντόμινο εξόδου. Ποιες χώρες θεωρούνται «ύποπτες» και μπαράζ επαφών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας. Ετοιμάζουν σύνοδο κορυφής…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here