Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θα υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) για νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, επειδή οι παρατυπίες έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος στις 9 Απριλίου, εννέα ημέρες μετά τις εκλογές, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κέρδισε μια οριακή νίκη.

«Υπήρξαν γεγονότα και καταστάσεις που επηρέασαν άμεσα τα αποτελέσματα των εκλογών. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας για έκτακτη προσφυγή και ζητάμε να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, στους δημοσιογράφους.

Το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτσελί (MHP), εκλογικός σύμμαχος του AKP, έσπευσε να ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το ΑΚΡ για νέα εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη.  Ταυτόχρονα, ο Γιαβούζ επέκρινε μια απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου, που απέρριψε το αίτημα του ΑΚΡ για επανακαταμέτρηση των ψήφων σε 31 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης (δηλαδή, συνολική επανακαταμέτρηση).

Μιλώντας για την απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου, που έδωσε εντολή να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων μόνο σε 51 κάλπες, είπε ότι αυτό δεν ικανοποιεί το ΑΚΡ. «Τι θα αλλάξει με την καταμέτρηση των ψήφων μόνο σε 51 εκλογές;» είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο της αντιπολιτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και στον υποψήφιο του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι της τάξης των 14,000 ψήφων.

«Δεν είναι παράξενο να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε χρησιμοποιώντας όλες τις νόμιμες οδούς και λεωφόρους», είπε από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ υποστήριξε ότι υπήρξαν παρατυπίες σε ολόκληρη την επαρχία της Κωνσταντινούπολης. «Το Εκλογικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει αφαιρέσει όλες αυτές τις επιπλοκές», σημείωσε.

«Θα καταθέσουμε την ένστασή μας. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε την ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη, επειδή υπάρχουν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που δεν μπορούν να αγνοηθούν», ανέφερε.

Το ΑΚΡ ισχυρίζεται ότι οι διευθύνσεις κατοικίας 11.000 ατόμων «μεταφέρθηκαν παράνομα στην συνοικία Μπουγιούκσεκμετσέ, προκειμένου να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Στο μεταξύ, ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν νέες εκλογές για να αποκατασταθεί η «συνείδηση ​​του έθνους».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολιτευσης, Φαϊκ Ετστράκ, δήλωσε ότι το κυβερνών AKP υποστήριζε πως οι εκλογές διεξήχθησαν υπό την ευθύνη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι οι ψηφοφορίες θα διεξάγονταν χωρίς ανησυχίες.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα στην κούρσα της πρωτεύουσας της Κωνσταντινούπολης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου έλαβε ποσοστό 48,79% των ψήφων, έναντι ποσοστού 48,5% που συγκέντρωσε ο Γιλντιρίμ.

πηγή: Hurriyet Daily News

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here