Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές» έδωσε ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Οι μόνοι που δεν είναι είναι πειρατές σε βάθος αιώνων είναι οι Έλληνες. Η Ελλάδα στηρίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο και οι πειρατές κρίνονται από τα συμβούλια ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όταν κατέχουν περιοχές που εισβάλουν παράνομα» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και προστατεύει την εθνική της κυριαρχία. Ζητά τη συνύπαρξη όλων κάτω από κανόνες. Δεν προκαλεί κανέναν αλλά και δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό στα δικαιώματα που τις δίνουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

«Θα πρέπει κάποιοι να μην ξεχνούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας, θαλάσσια, εναέρια, χερσαία, είναι και σύνορα ΕΕ και όταν παραβιάζονται τα σύνορα, παραβιάζονται και αυτά της ΕΕ» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι το σύνολο του ΝΑΤΟ είναι «σε θέση να γνωρίζει με αναφορές των κυβερνητών των πλοίων ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν μέσα στη συμμαχία τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο».

«Να συστήσω προς όλες τις πλευρές να κοιτάξουν την ευημερία των λαών και αυτή θα έρθει όταν θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλοι σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο τον πλούτο που έχει η κάθε χώρα, τον υποθαλάσσιο, και ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ΝΑ Μεσόγειος γίνεται ενεργειακό κέντρο» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος  κατά την τελετή παράδοσης του πολεμικού πλοίου Burgazada είχε εκτοξεύσει πάλι απειλές λίγο πριν την έναρξη της γεώτρησης της EXXON Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας θα πρέπει να είναι ισχυρή τόσο στη θάλασσα όσο και αλλού. Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο στόλο αυξάνει την αποφασιστικότητά μας να προσατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την ισχύ μας στη θάλασσα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας «δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο με τον αποκλεισμό μας (σ.σ. της Τουρκίας) ή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here