Πανικός κατέλαβε τους κατοίκους του Νεπάλ, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 βαθμών.
Kάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι άνθρωποι έτρεξαν να βγουν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι, ενώ πολλοί -πάνω στον πανικό τους- πήδηξαν από τα μπαλκόνια του σπιτιού τους.
Ο Ατσιούτ Λουιτέλ έβλεπε τηλεόραση με την οικογένειά του στο Κατμαντού, όταν το σπίτι άρχισε να τρέμει και οι γείτονές του βγήκαν πανικόβλητοι στο δρόμο. Ο ίδιος δηλώνει ότι αρχικά η οικογένειά του αποφάσισε να κρατήσει την ψυχραιμία της. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ένα ξύλινο ντουλάπι έπεσε πάνω στην σύζυγο του Λουιτέλ.
Ο άνδρας δηλώνει ότι ένας ξάδελφός του σκοτώθηκε από τον σεισμό. Η οικογένεια του Λουιτέλ βγήκε στο δρόμο και φοβήθηκε να μπει πάλι στο σπίτι, εξαιτίας των ισχυρών μετασεισμών που ακολούθησαν τον σεισμό των 7,8 βαθμών.
Το βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού είδε το φως της δημοσιότητας.
Στην πισίνα σήκωσε κύματα:


Ο Καμάλ Σουμπέντι, κάτοικος της πόλης Τσιτουάν, 100 χιλιόμετρα από το Κατμαντού, εργαζόταν στον υπολογιστή του όταν ξεκίνησε ο σεισμός.
«Οι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από τα μπαλκόνια και να βγαίνουν έξω από κτίρια. Άκουσα ότι ένας ηλικιωμένος υπέκυψε στα τραύματά του, όταν πήδηξε από το μπαλκόνι ενός τριώροφου κτιρίου» είπε στην εφημερίδα Hindustan Times.
«Οι μετασεισμοί ήταν αρκετά ισχυροί, ακόμα και τώρα που μιλάμε κουνιέμαι» είπε ο δημοσιογράφος Ρατζ Τζόσι, προσθέτοντας ότι δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές, αλλά το Διαδίκτυο λειτουργεί.
Το επίκεντρο του σεισμού
Η Ντεβιάνι Πιαντ, Ινδή που βρισκόταν στο Κατμαντού για τουρισμό, ήταν σε μία καφετέρια την ώρα του σεισμού. «Τα τραπέζια άρχισαν να τρέμουν και οι πίνακες έπεσαν από τους τοίχους στο πάτωμα» θυμάται.«Ούρλιαξα και έτρεξα έξω» είπε στο πρακτορείο Reuters.
«Τώρα περισυλλέγουμε πτώματα και πηγαίνουμε τους τραυματίες στα ασθενοφόρα. Αναγκαζόμαστε να στοιβάξουμε πολλά πτώματα, το ένα πάνω στο άλλο, προκειμένου να χωρέσουν» λέει.
Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ
Η Τσότι Σέρπα, η οποία εργάζεται σε ένωση ορειβατών του Έβερεστ, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους φίλους και την οικογένειά της στο Έβερεστ.
«Όλοι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με όλους, αλλά δεν μπορούμε» είπε, δηλώνοντας ότι έντονες είναι οι ανησυχίες. Κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφές προσπαθούν να βγάλουν τους παγιδευμένους από τα συντρίμμια.
«Βλέπω τις σορούς τριών μοναχών που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια ενός κτιρίου κοντά σε μοναστήρι, το οποίο έχει καταρρεύσει» είπε ο Παντ, ένας τουρίστας. «Προσπαθούμε να ανασύρουμε τις σορούς και να δούμε εάν υπάρχουν παγιδευμένοι (στα συντρίμμια)» πρόσθεσε.
Βίντεο από τη στιγμή του φονικού εγκέλαδου

Ο σεισμός ισοπέδωσε τον πύργο Νταραχάρα του 19ου αιώνα

Ο πύργος, ο οποίος μαζί με όλη την Κοιλάδα Κατμαντού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έχει μετατραπεί σε ερείπια, κάτω από τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι.
Ο Πύργος -γνωστός και ως Μπίμσεν- υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στην παλιά πόλη του Κατμαντού και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα. Έμοιαζε με φάρο και για πολλούς αποτελούσε ορόσημο της πόλης και της αρχιτεκτονικής της.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού
Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία του Κατμαντού.

Ο Πύργος χτίστηκε το 1832 για την βασίλισσα Λατίφα και ήταν το κτίριο όπου κάποτε γινόταν η στέψη βασιλιάδων.
Περιλάμβανε έναν μιναρέ και μία σπειροειδή σκάλα με περισσότερα από 200 σκαλιά που οδηγούσαν σε έναν ναό αφιερωμένο στον θεό Σίβα.
Είχε καταστραφεί στον σεισμό του 1934 και είχε ξαναχτιστεί με δύο ορόφους λιγότερους.
Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Darara2
Εικόνες από τον κατεστραμμένο πύργο Νταράρα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι δονήσεις διήρκεσαν έως και ένα λεπτό.

Εν τω μεταξύ, στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει και η Google, η οποία έστησε μια ειδική σελίδα για όσους αναζητούν κάποιον ή όσους έχουν πληροφορίες για κάποιο άτομο που βρισκόταν σε κάποια από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here