Η υπόθεση του Νίκου Μεταξά, που διέπραξε 7 δολοφονίες στην Κύπρο, ανάμεσα τους και δυο ανήλικων παιδιών συγκλόνισε Ελλάδα και Κύπρο. 

Χρειάστηκαν μήνες ανακρίσεων και ερευνών όχι μόνο για την ομολογία του serial killer, αλλά μέχρι να οδηγηθούν οι αρχές στην πραγματική του ταυτότητα αφού εμφανιζόταν διαδικτυακά, ως «Ορέστης». Έπρεπε αρχικά το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρει το πρόσωπο πίσω από το ψευδώνυμο.

Το Ηλεκτρονικό Έγκλημα όχι μόνο ξήλωσε τον «Ορέστη», αλλά οδήγησε τα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας στον 35χρονο Νίκο Μεταξά, ο οποίος κρυβόταν πίσω από τον «Ορέστη».

Στο SigmaLive μίλησε ο Ανδρέας Αναστασιάδης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για πρώτη φορά, ο κ. Αναστασιάδης μιλά για την υπόθεση που έκλεισε μετά από δυο μήνες ερευνών. Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε, μιλώντας στο SigmaLive, ότι τις πρώτες μέρες επικρατούσε σκοτάδι για το ποιος είναι ο «Ορέστης». «Εμείς είπαμε αυτός είναι», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Ήταν μια δύσκολη διερεύνηση, με αρκετό όγκο δεδομένων. Μιλάμε για ηλεκτρονικά δεδομένα που απαιτούν σωστές κινήσεις και έρευνες», είπε εισαγωγικά ο κ. Αναστασιάδης. Σαφώς, επρόκειτο για μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις, στις οποίες κλήθηκε να συνδράμει το Γραφείο του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά, ωστόσο, που το συγκεκριμένο Γραφείο συνέδραμε σ’ έρευνες για υποθέσεις φόνου. Αυτή την φορά, ωστόσο, η συμβολή τους ήταν καθοριστική, αφού «ξεκλείδωσαν» την υπόθεση. «Εμείς το ξεκλειδώσαμε και προχώρησε η διερεύνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Κληθείς να μιλήσει για τα συναισθήματα που επικρατούσαν όλες αυτές τις μέρες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπήρχε «αγωνία για να καταφέρεις να δώσεις τα σωστά στοιχεία στους ανακριτές. Δεν υπήρχε καμιά πολυτέλεια για λάθος», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι τις μέρες εκείνες η κοινωνία ήταν σε μια «κατάσταση σοκ».

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης, εργάστηκε όλο το προσωπικό του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Κάποια μέλη δούλεψαν από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια προστέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Γραφείου.

Τι αλλάζει μετά απ’ αυτή την υπόθεση

Η εμπλοκή των ηλεκτρονικών δεδομένων και η ουσιαστική εξιχνίαση της υπόθεσης των κατά συρροή δολοφονιών, καταδεικνύει ότι, πλέον, όλα έχουν αλλάξει και μιλάμε για νέες μορφές εγκλήματος. «Πλέον όλα αλλάζουν, γίνονται ηλεκτρονικά. Υπάρχει ανάμειξη των ηλεκτρονικών δεδομένων», είπε ο κ. Αναστασιάδης. «Σε πολλές υποθέσεις υπάρχει η εμπλοκή του Γραφείου και χρειάζεται η ανάμειξη των ανακριτών του ηλεκτρονικού εγκλήματος», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here