Σε καταγγελία για τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Συγκεκριμένα, τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και την παράνομη χρήση από Τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών που παραμένουν κλειστά και οι οποίες που σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2018, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Στην επιστολή με ημερομηνία 8 Ιουνίου, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη (28/6) ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισυνάπτονται δύο έγγραφα με λεπτομερή κατάλογο των τουρκικών παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα.

Η επιστολή ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ στην παράνομη έκδοση από το κατοχικό καθεστώς, τρεις φορές για τον Μάρτιο, οδηγιών προς αεροναυτιλομένους σχετικές με ασκήσεις που διεξήγαγε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και καταγράφει την συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη. Επιπρόσθετα, αναφέρει, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή πληροφοριών πτήσης Λευκωσίας (FIR) μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων, οι παραβιάσεις του FIR της Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτες.

«Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές δίκαιο και να αδιαφορεί για τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο», γράφει στην επιστολή του ο κ. Κορνηλίου.

«Οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι «υπάρχει μόνο μία νόμιμη αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως στα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), στα οποία το Συμβούλιο διακήρυξε τη δημιουργία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» ως άκυρη».

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών για την εναέρια κυκλοφορία και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Κορνηλίου απευθύνει έκκληση για την άμεση παύση τους. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τήρηση της αρχής της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ήθελα να παροτρύνω την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να εστιάζονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας», καταλήγει η επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

tothemaonline

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here