news247

Έναν χάρτη διαφορετικό από τους άλλους δημιούργησε ο εκπαιδευτικός Jakub Marian για να καταγράψει τον αριθμό των Νόμπελ, που έχει καταφέρει να κερδίσει κάθε χώρα, αλλά και σε τι ποσοστό «μοιράζονται» οι διακρίσεις ανά 10 εκατομμύρια πολίτες.

AdTech AdΟ πρώτος χάρτης καταγράφει τον αριθμό των βραβευθέντων με Νόμπελ, ενώ ο δεύτερος το ποσοστό των κατοίκων που αντιστοιχεί. O υπολογισμός του συγκεκριμένου αριθμού γίνεται ανά 10 εκατομμύρια πολίτες.

Πρώτη χώρα τερματίζει η Μεγάλη Βρετανία με 106 Νόμπελ, ενώ η Ελβετία κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με το ποσοστό στο οποίο αντιστοιχεί το κάθε Νόμπελ, καθώς αγγίζει το 32.2.

Ο εκπαιδευτικός που δημιούργησε τους χάρτες επέλεξε να αποδώσει το Νόμπελ στις χώρες που δρούσαν οι βραβευθέντες και όχι στις χώρες καταγωγής τους. Συγκεκριμένα, η Μητέρα Τερέζα που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης είχε γεννηθεί στην Αλβανία, ωστόσο δρούσε στην Ινδία, τη χώρα στην οποία αποδίδεται και το Νόμπελ.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει κερδίσει δυο Νόμπελ λογοτεχνίας. Το 1963 το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Σεφέρη, ενώ το 1979 στον Οδυσσέα Ελύτη.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως το ποσοστό των αντιστοιχιών των Νόμπελ ανά κάτοικο χώρας επηρεάζεται και από τον αριθμό του πληθυσμού, πράγμα που δικαιολογεί το γεγονός ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και όχι κάποια άλλη χώρα με περισσότερα Νόμπελ και μεγαλύτερο πληθυσμό.

Η αντίστοιχη λίστα εκτός των χωρών της Ε.Ε διαμορφώνεται ως εξής:

ΗΠΑ: 11,2 ανά 10 εκατομμύρια, με 356 βραβεία Νόμπελ

Ιαπωνία: 1,9 ανά 10 εκατομμύρια, με 24 βραβεία Νόμπελ

Ινδία: 0,09 ανά 10 εκατομμύρια, με 11 βραβεία Νόμπελ

Κίνα: 0,09% ανά 10 εκατομμύρια, με 12 βραβεία Νόμπελ

Βραζιλία: 0,05% ανά 10 εκατομμύρια, με 1 βραβείο Νόμπελ

 

Διαβάστε στο news247: Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ εκτέλεσε τον υπουργό Παιδείας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here