Την παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου αποφάσισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τις αντιδράσεις με αφορμή τον χειρισμό από πλευράς Αστυνομίας των υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων και τις δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας μετέβη σήμερα στο Προεδρικό όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενημερώνοντάς τον για την πορεία του ανακριτικού έργου. Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστόμου δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορικά με το μέλλον του, παραπέμποντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη μέρα, καθώς μετά και τη χθεσινή παραίτηση Ιωνά Νικολάου για λόγους ευθιξίας, δημιουργείται κενό στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο Πρόεδρος

Κύριο Ζαχαρία Χρυσοστόμου Αρχηγός Αστυνομίας Αρχηγείο Αστυνομίας Λευκωσία

Μετά τη σημερινή μας συνάντηση και τα όσα μεταξύ μας διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:

(α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στην μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την Κυπριακή κοινωνία,

(β) Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του,

(γ) Την δια λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης,

Οδηγήθηκα στην δυσάρεστη απόφαση να τερματίσω τις υπηρεσίες σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ.

Ο τερματισμός των υπηρεσιών σας τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019

Η πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Πέραν των πενήντα λεπτών διήρκησε η συνάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναχωρώντας από το Προεδρικό, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την πολύκροτη υπόθεση των δολοφονιών από τον 35χρονο Νίκο Μεταξά, το ανακριτικό έργο, αλλά και για τις διοικητικές έρευνες που γίνονται εντός της Αστυνομίας.

Ερωτηθείς εάν έχει υποβάλει την παραίτησή του, αρκέστηκε να απαντήσει πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του».

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του υπό παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και συνεχίστηκε μεταξύ του κ. Νικολάου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Γύρω στις 11:30 αναχώρησε και ο Ιωνάς Νικολάου από το Προεδρικό. «Σας ευχαριστώ πολύ», αρκέστηκε να πει ο κ. Νικολάου, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Xθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου επικαλούμενος λόγους συνείδησης, για το στυγερό έγκλημα που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η αποχώρηση του Ι. Νικολάου έβαλε περαιτέρω πίεση προς τον Αρχηγό  της Αστυνομίας, αφού ως πολιτικός προϊστάμενος σημείωσε πώς «ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στον χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών». Μια δήλωση με την οποία διαχωρίζει τις ευθύνες, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες του Αρχηγού, για τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε την όλη υπόθεση των καταγγελιών για τις εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here