news247

Η 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ σημαδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τις διαρκείς, αιχμηρές, διασκεδαστικές – και αν και παραπάνω σε αριθμό απ’ όσο χρειαζόταν – αναφορές στο «diversity», τη λέξη που πρέπει να ακούστηκε μέσα στις τέσσερις ώρες της απονομής σχεδόν όσες φορές και η λέξη «black», με αφορμή την απουσία μαύρων υποψήφιων από τα φετινά Οσκαρ και τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε στη βιομηχανία.

Ο Κρις Ροκ κατάφερε με έναν έξυπνο και «ακτιβιστικό» τρόπο να κερδίσει τον τίτλο μιας από τις πιο ευχάριστες ελετές των τελευταίων χρόνων.
Ο Κρις Ροκ κατάφερε με έναν έξυπνο και «ακτιβιστικό» τρόπο να κερδίσει τον τίτλο μιας από τις πιο ευχάριστες ελετές των τελευταίων χρόνων.

Από τον εναρκτήριο μονόλογο του Κρις Ροκ – ένα υπόδειγμα για το πώς επιτίθεσαι στους πάντες και τα πάντα (και την πολιτική ορθότητα) χωρίς να στάξει ούτε σταγόνα… αίμα, αφήνοντας αμήχανα πρόσωπα να τρέμουν για το τι ακριβώς μπορεί να επακολουθήσει, μέχρι τους μαύρους ηθοποιούς (Γούπι Γκόλντμπεργκ, Τρέισι Μόργκαν κ.ά) που εισέβαλαν στις υποψήφιες για Οσκαρ Ταινίες και τους ανθρώπους του Κόμπτον που παραδέχτηκαν ότι δεν βλέπουν ταινίες με λευκούς, η 88η Απονομή των Βραβείων βάφτηκε «μαύρη».

Να μην παίρνουμε τον πλανήτη μας ως δεδομένο, δήλωσε ο Ντι Κάπριο
Να μην παίρνουμε τον πλανήτη μας ως δεδομένο, δήλωσε ο Ντι Κάπριο

Η χρονιά με τα τρία φαβορί μοιράστηκε σε αδύναμα αποτελέσματα, Καλύτερη Ταινία το «Spotlight», με μόνο ένα ακόμα Οσκαρ φέτος, αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου.

Τρία Οσκαρ για το «The Revenant», Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά όχι Ταινίας. Εξι Οσκαρ για το «Mad Max: Fury Road», αλλά όλα τεχνικά.

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «Spotlight»
Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «Spotlight»

Το 2016 θα μείνει κινηματογραφικά στην ιστορία ως η χρονιά που ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πήρε, επιτέλους, το Οσκαρ του, έστω κι όχι για την καλύτερη ερμηνεία του.

Υποψήφιος έξι φορές μέχρι σήμερα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα μπορούσε να είχε κερδίσει το Οσκαρ σε κάθε μια από τις υποψηφιότητές του (το 1994 για Β’ Ανδρικό Ρόλο για το «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;», το 2005 για το «Aviator», το 2007 για το «Blood Diamond», το 2014 για τον «Λύκο της Wall Street»), για να μην αναφερθεί κανείς στην αδικία του να μην είναι καν υποψήφιος για τον «Τιτανικό».

Οσκαρ Σκηνοθεσίας στον Αλεχάντρο Ινιάριτου για το «The Revenant»
Οσκαρ Σκηνοθεσίας στον Αλεχάντρο Ινιάριτου για το «The Revenant»

Μετά την απονομή, ο κόσμος χειροκροτά όρθιος, ο ΝτιΚάπριο ευχαριστεί τον Τομ Χάρντι πρώτα, τον Αλεχάντρο Ινιάριτου αμέσως μετά, τον Εμάνουελ Λουμπέσκι, συνεργάτες, τον Μάρτιν Σκορσέζε που του δίδαξε τόσα για το σινεμά, τους γονείς τους και τους φίλους του. Είπε ότι το «The Revenant» μιλά για το πώς ο άνθρωπος ζει μέσα στη φύση, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στ’ αλήθεια και πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά για να διασώσουμε την ανθρωπότητα από την πολιτική της απληστίας. Να μην παίρνουμε τον πλανήτη μας ως δεδομένο, όπως κι εκείνος δεν παίρνει το Οσκαρ του ως δεδομένο.

Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου στην Μπρι Λάρσον για το «Room»
Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Μπρι Λάρσον για το «Room»

Η Μπρι Λάρσον ευχαρίστησε την Ακαδημία, τα Φεστιβάλ που ανέδειξαν το «Room», τον σκηνοθέτη της, Λένι Εϊμπραμσον, τον συμπρωταγωνιστή της Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, όλους τους ανθρώπους που είδαν την ταινία στο σινεμά. Και πρόλαβε και συγκίνησε.

Έξι Όσκαρ κέρδισε το Mad Max: Fury Road
Έξι Όσκαρ κέρδισε το Mad Max: Fury Road

Ο κατάλογος των βραβείων

Τρία Όσκαρ κέρδισε η Επιστροφή (Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας για τον Εμανουέλ Λουμπέσκι -ο τελευταίος ήταν για τρίτη συνεχόμενη φορά νικητής).

Έξι Όσκαρ κέρδισε το Mad Max: Fury Road (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ).

Τα Όσκαρ Σεναρίου κέρδισαν Spotlight (Πρωτότυπου Σεναρίου) και το Μεγάλο Σορτάρισμα (Διασκευασμένου Σεναρίου).

Το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου παρέλαβε η Αλίσια Βικάντερ για την ερμηνεία της στο The Danish Girl.

Έκπληξη το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τον ρόλο του στη Γέφυρα των Κατασκόπων, προκαλώντας απογοήτευση σε όσους ήθελαν να πάρει το Όσκαρ ο Σταλόνε για τον ρόλο του ως Ρόκι στην ταινία Creed.

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το Amy του Ασίφ Καπάντια και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε ο Γιος του Σαούλ από την Ουγγαρία.

Ο μεγάλος συνθέτης Ένιο Μορικόνε πήρε Όσκαρ Μουσικής για τους Μισητούς Οκτώ του Ταραντίνο. Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του και ο Μορικόνε έγινε στα 87 του ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής Όσκαρ.

Το τραγούδι του Σαμ Σμιθ για την ταινία Spectre, Writing’s on the Wall, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού νικώντας τη Lady Gaga. Ο Σαμ Σμιθ αφιέρωσε το βραβείο στην LGBT κοινότητα λέγοντας ότι είναι υπερήφανο μέλος της.

Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του C3PO, του R2-D2 και του ΒΒ-8 από το σύμπαν του Star Wars για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη Τζον Γουίλιαμς.

 

Διαβάστε επίσης στο news247: Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα από τον πάπα Φραγκίσκο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here