Ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Ο Low διατηρούσε σχέσεις με διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον και η Μιράντα Κερ, ενώ εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

To 2015, όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο «1 Malaysia Development Berhad» (1MDB), ο Jho Low εξαφανίστηκε από τη Μαλαισία και βρέθηκε αιφνιδίως στην Κύπρο.
Μετά την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του από το υπουργικό συμβούλιο, εκδόθηκε ένα ολοκαίνουργιο κυπριακό διαβατήριο με το όνομά του και από τότε τα ίχνη του αγνοούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη Κίνα.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές αρνούνται να τον εκδώσουν στη Μαλαισία, παρόλο που εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Ο Low αναζητείται και από τις ΗΠΑ, καθώς είχε συνεργαστεί με μεγαλοστελέχη της Goldman Sacs, ενώ είχε χρηματοδοτήσει κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood και είχε αγοράσει ακίνητα.

Ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου

Προκειμένου να αποκτήσει το διαβατήριο, είχε επενδύσει σε ακίνητο 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων».
Με τον ίδιο τρόπο έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα πολλοί ακόμα ξένοι οι οποίοι ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις στις χώρες τους, όπως δύο Ουκρανοί ολιγάρχες που υπεξαίρεσαν 5,5 δις δολάρια από την τράπεζα Privat και τα ξέπλυναν μέσω Κύπρου.
Πριν το 2015, ο Jho Low είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με διασημότητες στις ΗΠΑ, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον, η Κιμ Καρντάσιαν κ.α.
Πήγαινε ως καλεσμένος σε χλιδάτα πάρτι ενώ είχε κάνει και πανάκριβα δώρα τα οποία οι κάτοχοι τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου παρέδωσαν στις αμερικανικές αρχές. Στην αυστραλιανή καλλονή Μιράντα Κερ είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων και στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here