Κλειστό όχημα τύπου Van ικανό να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και επικοινωνίες από δίκτυα όπως το Viber και το What’s App, κυκλοφορεί στους κυπριακούς δρόμους.

To αυτοκίνητο ανήκει σε πρώην πράκτορα των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε κράτη, αλλά και σε ιδιώτες. Η τεχνολογία αιχμής που διαθέτει του επιτρέπει να χακάρει κάθε ηλεκτρονική συσκευή που εντοπίζει σε ακτίνα 500 μέτρων.

Η εταιρεία κατασκευής του οχήματος και οι θυγατρικές της ενδέχεται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, την παρακολούθηση Ισραηλινού αξιωματούχου στο Λονδίνο και την παρακολούθηση αξιωματούχων της Νιγηρίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους.
Για το λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας διατύπωσε ορισμένα ερωτήματα:
1. Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;
2. Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;
3. Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;
4. Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;
5.Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Όπως τόνισε ο Άντρος Κυπριανού, η κυβέρνηση καλείται άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες της χώρας. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να δράσουν το ταχύτερο δυνατό, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να διακόψουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί το κατά πόσο είναι νόμιμη και σκόπιμη η δράση του.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Forbes ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παρακολουθήσεων εμφανίζεται στην κάμερα και εξηγεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού του οχήματος:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here