Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, πιθανολογείται ότι πρώην ισραηλινοί στρατιωτικοί πράκτορες που έχουν ως βάση την Κύπρο χρησιμοποιούν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ως κατασκοπευτική. 

Η υπηρεσία ονομάζεται ToTok και σύμφωνα με τους NYT, παρακολουθεί τοποθεσίες, συνομιλίες και πληροφορίες χρηστών, οι οποίοι τις κοινοποιούν εν αγνοία τους. Καταφύγιο των ισραηλινών προγραμματιστών φέρεται να είναι η Κύπρος.

Το ToTok βγήκε στην αγορά πριν από μερικούς μήνες. Οι περισσότεροι χρήστες του προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως χρησιμοποιείται και από όλο τον κόσμο και πλέον ανήκει στις κορυφαίες εφαρμογές των ΗΠΑ. Μεταξύ των χωρών που την έχουν κατατάξει υψηλά στις προτιμήσεις τους είναι η Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Σουηδία. Μάλιστα η εφαρμογή διαφημίζεται με το σλόγκαν «ελεύθερο, γρήγορο και ασφαλές».

Τόσο η Google όσο και η Apple έχουν καταργήσει την εφαρμογή από τα καταστήματά τους, αλλά οι χρήστες που την έχουν ήδη κατεβάσει εξακολουθούν να την χρησιμοποιούν.

Αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο από σειρά ψηφιακών όπλων που οι πλούσιες κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει για να κατασκοπεύουν τους αντιπάλους τους και τους πολίτες τους.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ιδιωτικές εταιρείες που εργοδοτούν Ισραηλινούς και Αμερικανούς για τέτοιες επιχειρήσεις.

Η εταιρεία που λειτουργούσε το ToTok ονομάζεται Breej Holding και συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με την εταιρεία πληροφορικής DarkMatter στο Abu Dhabi.

Δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρει ότι τον περασμένο Οκτώβριο, τα εβραϊκά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η DarkMatter προσλαμβάνει ενεργά μέλη της Μονάδας 8200, της ελίτ της μονάδας πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Yedioth Ahronoth, οι απόφοιτοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν οφέλη ύψους 100.000 δολαρίων συν μηνιαίο μισθό, καθώς και πολυτελή σπίτια στην Κύπρο.

Ο Yedioth είπε ότι αρκετές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν τους Ισραηλινούς, αλλά ονομάζονται DarkMatter. Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς, αλλά λέγεται ότι έχουν στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, τον κοινό εχθρό τους.

Μια δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο TheMarker ανέφερε ότι η DarkMatter διατηρεί ένα γραφείο στην Κύπρο που απασχολεί ισραηλινούς προγραμματιστές λογισμικού.

Ένας υπάλληλος που προσδιορίστηκε ως «Υ» προειδοποίησε το TheMarker για το «de facto λαθρεμπόριο της Ισραηλινής πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς καμία εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας».

«Παίρνουν τους νέους αυτούς στην Κύπρο, τους εξαγοράζουν με τεράστιους μισθούς», είπε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ερευνητές που τους προσφέρθηκαν θέσεις στο DarkMatter με μισθούς ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Δεν ήταν σαφές εάν οι βετεράνοι του IDF έλαβαν άδεια να ασχοληθούν με σχέδια ξένων πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκθέσεις TheMarker και Yedioth.

Η φημισμένη μονάδα 8200 –περίπου ισοδύναμη με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στις ΗΠΑ– θεωρείται ιδιαίτερη για τη δύναμη της πληροφορικής της και παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό εκκολαπτήριο της κουλτούρας της υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ.

Το DarkMatter, κατηγορείται ως ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών και διερευνάται από το FBI με υποψίες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς και οι δύο βλέπουν το Ιράν ως απειλή.

Το ToTok βασίζεται πιθανότατα σε μια κινεζική εφαρμογή που ονομάζεται YeeCall και λειτουργεί όπως άλλες εφαρμογές smartphone που έχουν πρόσβαση στις τοποθεσίες, τις επαφές, τα μικρόφωνα, τις κάμερες και τα ημερολόγια των χρηστών.

Παρόλο που τα προηγμένα εργαλεία hacking τηλεφώνου κοστίζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια, η εφαρμογή δίνει στα ΗΑΕ έναν τρόπο ουσιαστικά να χακάρουν τα τηλέφωνα των χρηστών δωρεάν, ενώ οι χρήστες εν αγνοία τους υποβάλλουν προσωπικά δεδομένα αποκαλύπτοντας έτσι τις δικές τους πληροφορίες. Δεν είναι σαφές εάν τα ΗΑΕ είναι σε θέση να καταγράφουν βίντεο ή ήχο από τα τηλέφωνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here