philenews

Ο Παγκράτιος Μερακλής μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για εκλογή νέου Μητροπολίτη Μόρφου το 1996 και τα «σκάνδαλα» που αναδύθηκαν βγάζοντάς τον απευθείας –αν και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί– εκτός της κούρσας διαδοχής του αποβιώσαντα Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθου, μίλησε για πρώτη φορά για το παρασκήνιο όσων διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο εκείνη.

Από το 1998 αποτραβήχθηκε αρχικά στη Σκουριώτισσα και μετέπειτα στη Φλάσου όπου και διαμένει έως σήμερα σ’ ένα μικρό φτωχικό σπίτι. «Εγώ δεν ήθελα να γίνω δεσπότης, αλλά δεν έπρεπε να πάω κόντρα στη θέληση του λαού… Όταν σπούδαζα Θεολογία στην Αθήνα μού έλεγαν οι καθηγητές μου, «και να ήθελες να γίνεις δεσπότης δεν θα γίνεις γιατι δεν είσαι από το συνάφι τους…». Κι εγω το είχα υπόψη μου αυτό…»,  λέει χαρακτηριστικά στην philenews.

«Η καταιγίδα ξεκίνησε από τον ξεσηκωμό του κόσμου. Όταν αρχισαν να κινούνται υπέρ μου και να υπάρχουν αντιδράσεις άρχισαν πολλά και διάφορα», εξιστορεί τα γεγονότα γυρνώντας τον χρόνο 22 χρόνια πίσω.

Αυτή η «καταιγίδα» περιελάμβανε αρχικά (τον Μάρτιο του 1996) κατηγορίες πως ο Αρχιμαδρίτης είναι ομοφυλόφιλος κι αργότερα, το 1998 που επανήλθε το θέμα πλήρωσης θέσης Μητροπολίτη Μόρφου, πως είναι φορέας του ιού HIV.  Όταν με την πρώτη κατηγορία της ομοφυλοφιλίας η Ιερά Σύνοδος «πάγωσε» τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη χιλιάδες πιστοί ξεσηκώθηκαν και πρωτοφανή επεισόδια δημιουργήθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή.

Συλλήψεις, τραυματισμοί από τα επεισόδια και απειλές ακόμη και για πυρπολισμό της Αρχιεπισκοπής συνέθεσαν το σκηνικό της λαϊκής οργής! Ο Παγκράτιος με νηφαλιότητα συγκρατεί τους πιστούς και αποφεύγονται τα χειρότερα.

Το 1998 στο άκουσμα πως ο Παγκράτιος έχει AIDS τίθεται σε επ’ αόριστον αργία, απομακρύνεται από τη Μητρόπολη και μετατρέπεται σε σύγχρονο ερημίτη του σήμερα. Συνεχίζει να φορά τα ράσα του μόνο που δεν κοσμούνται από μεγάλους χρυσούς σταυρούς, αλλά από τη σκόνη της γης που καλλιεργεί. Λίγες αγελάδες, ένα άλογο και γαϊδουράκια σε μια ερημική τοποθεσία της Φλάσου, δίπλα στη νεκρή ζώνη, συνθέτουν τη δική του ξεχωριστή φάτνη στην οποία περνά αρκετές ώρες την ημέρα.

Εκεί ανάμεσα στα άκακα ζώα, μιλήσε αποκλειστικά στην philenews: «Δεν είμαι ομοφυλόφιλος», δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια χωρίς να το πολυσκεφτεί, για να παραδεχθεί ωστόσο στη συνέχεια πως ναι, είναι φορέας του ιού HIV.

Πώς μολύνθηκε με τον ιό ήταν η εύλογη επόμενη απορία κι ερώτησή. Αρχικά δε θέλησε ν’ απαντήσει:«Αν πω θ’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και πολλοί δεν θα βρουν ανά το σύμπαν χώρο να κρυφτούν. Είναι μια συνωμοσία αλλά ώς εδώ. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν μια σκευωρία, μια συκοφαντία. Το άτομο που χρηματίστηκε έχει πεθάνει. Είναι μεγάλη ιστορία…»

Όλη η συνέντευξη αναλυτικά:

–Αφήνετε να εννοηθεί πως σας μετέδωσαν επί τούτου τον ιό; 
-Μάλιστα.
–Αυτό είναι έγκλημα…
–Πολλά εγκλήματα γίνονται και μάλιστα ατιμώρητα.
-Και δεν το λέτε τόσο καιρό; 
-Όχι, διότι το άτομο που μου αποκάλυψε μου είπε να μην πω τίποτε γιατί κινδίνευε να το σκοτώσουν. Φυσικά τώρα πέθανε από άλλη αιτία, αλλά δεν θέλω να εκθέσω το άτομο εκείνο. Γιατί ήρθε μου είπε τι έγινε αλλά μου ζήτησε να μην πω τίποτα…
-Όταν ακούστηκε ότι έχετε AIDS ήσασταν γνώστης της πάθησης;    
-Όχι! Άκουγα μέσες άκρες αλλά δεν πίστευα…
-Και κάνατε εξετάσεις και πήρατε τ’ αποτελέσματα. 
-Ναι.
-Και τι κάνατε;
-Τίποτα! Όταν αποκαλύφθηκε αυτό ήρθε το άτομο που ήταν φορέας και μου είπε την αλήθεια.
-Εκείνη την περίοδο που ξέσπασε ο σάλος;
-Εκείνη την περίοδο! Εγώ από τότε ήξερα τι έγινε και όλα!
-Και σας είπε και τον υπεύθυνο;
-Τα πάντα, τα πάντα! Ζουν όλοι εκτός από αυτόν που χρηματίστηκε που του πήραν με ένεση αίμα και μόλυναν εμένα!

Κάποιες από τις λεπτομέρειες του πώς έγινε η εγκληματική αυτή συνωμοσία και η μολυσματική μετάγγιση τις αποκάλυψε off the record ζητώντας να μην δημοσιοποιηθούν έτσι ώστε και να μην «φωτογραφηθούν» όσοι άλλοι ενεπλάκησαν…

Ο λόγος της σιωπής του, προφανής για τον ίδιο, έξω από κάθε λογική των περισσοτέρων από εμάς: Για να μην σκανδαλίσει κι ανοίξει πληγές που θα κλονίσουν συθέμελα την εκκλησία. Ο ίδιος άλλωστε τους έχει ήδη συγχωρέσει και τους αφήνει στην κρίση του Θεού.

Πώς «έκλεισε» ο φάκελος στη Γενική Εισαγγελία

Λόγω της σοβαρότητας τον γεγονότων του 1996 με όλες αυτές τις κατηγορίες εναντίον του λαοφιλή Αρχιμανδρίτη, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διέταξε την Αστυνομία να διενεργήσει ανακρίσεις και να εξετάσει κατά πόσο έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα συνωμοσίας προς καταστροφή της φήμης του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, θυμήθηκε πώς «έκλεισε» την υπόθεση:

«Επειδή ήταν σοβαρή υπόθεση είδα κι εγώ προσωπικά τον φάκελο απ’ την αρχή ώς το τέλος, και πράγματι διαπίστωσα ότι θα υπήρχε υπόθεση νοουμένου ότι και ο ίδιος ο συκοφαντηθείς θα πήγαινε δικαστήριο να διαψεύσει όσα έλεγαν για τον ίδιο.  Εκείνο το οποίο μου είπε ο ίδιος ήταν πως δεν ήθελε να δώσει μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου εναντίον οποιουδήποτε… Εγώ απ’ ό,τι τον είδα και απ΄ ό,τι τον ήξερα σχημάτισα την εντύπωση ότι ήθελε να εφαρμόσει στην πράξη διδάγματα της χριστιανικής θρησκείας όπως αγάπα τον πλησίον σου, αγάπα και τον εχθρό σου… Εγώ δεν μπορούσα να κάνω και διαφορετικά και σεβαστηκα ό,τι μου ’χε ζητήσει με αποτέλεσμα να κλείσει ο φάκελος.»

Ο Παγκράτιος του Σήμερα

Δείχνει υγιέστατος κι ακμαίος. Δεν παραλείπει να χαμογελά ακόμη κι όταν μιλά για τους συνωμότες που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ανοίξει σήμερα ο φάκελος της υπόθεσής του και δηλώνει ευτυχισμένος και χαρούμενος ανάμεσα στα ζώα του…

Ο μοναδικός ενδοιασμός: Αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί τώρα τη συνέντευξή του που πλησιάζουν Χριστούγεννα ή αργότερα… Δεν θα ήθελε  ν’ αναστατώσει τους πιστούς μες στις γιορτές.

«Ο Θεός μ’ αγαπούσε γι’ αυτό και με γλίτωσε και μ’ έφερε εδώ…», μας λέει αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ώρας που μείναμε μαζί του.

Πηγή: philenews

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here